CIJFERS LATEN ZIEN DAT AANTAL NIEUWE ARTIESTEN OP 3FM JAARLIJKS FLINK SCHOMMELT [Datavisualisatie]

CIJFERS LATEN ZIEN DAT AANTAL NIEUWE ARTIESTEN OP 3FM JAARLIJKS FLINK SCHOMMELT  [Datavisualisatie]

Afgelopen september is de nieuwe slogan van 3FM (officieel NPO 3FM) gepresenteerd: ‘We want more’. Volgens zenderdirecteur Menno de Boer zou deze slogan verwijzen naar het feit dat de zender ‘meer nieuwe bands/artiesten bekend gaat maken en op de radio laat horen’. Nieuwe data laat zien het aantal nieuwe artiesten de afgelopen jaren nog flink aan het schommelen is en de top meest gedraaide artiesten nauwelijks veranderd.

Het gaat niet erg lekker bij 3FM. De luistercijfers dalen, de programmering wordt regelmatig omgegooid, de slogan is de afgelopen 5 jaar al drie keer aangepast en ook de zendermanagers komen en gaan.

Menno de Boer (43) begon in mei 2022 met zijn werk als nieuwe zendermanager van 3FM. Hij trad in de voetsporen van Sharid Alles die na een akkefietje met radio DJ Timur Perlin besloot te stoppen. ‘In bijna alle tijdvakken presteren we onder de maat. Dus ik denk dat het goed is om de programmering en identiteit zo nu en dan om te gooien. Een ding weet ik zeker: als we alles bij het oude zouden laten, bereiken we niks. We hebben een stabiele groep luisteraars, zo’n 750 tot 800 duizend mensen per week, maar we willen meer impact. Óók voor de beginnende bandjes en artiesten.’

De beginnende artiesten
Deze nieuwe artiesten en bands komen ieder jaar met een wisselend aantal binnen in de hitlijsten van 3FM. Zo blijkt uit cijfers van artiesten die minimaal 50x gedraaid zijn op het radioplatform. Wat opvalt is dat er telkens bij de invoering van een nieuw radioformat/slogan het aantal nieuwe artiesten omhoogschiet waarna het in het jaar daarop weer met ongeveer de helft daalt.

Toch blijft de zender zich gestaagd inzetten met het promoten van nieuwe artiesten, aldus De Boer. ‘Ik heb geen verklaring voor dit schommelende aantal. Wel kan ik zeggen dat de zender zich blijft inzetten voor nieuwe muziek, maar tegelijkertijd willen we een grote groep luisteraars comfort en herkenbaarheid bieden, op een scherpe en avontuurlijke manier.’

Meest gedraaide artiesten
In de lijst van de meest gedraaide artiesten van de afgelopen vijf jaar is daarentegen nauwelijks een verandering te zien. Vooral de Amerikaanse poprockband Imagine Dragons domineert al jaren in de top van de lijst, laat nieuw gegenereerde data zien.

Gebruik de zoekfunctie in de onderstaande lijst om zelf jouw favoriete artiest op te zoeken en zie hoe vaak deze is gedraaid op 3FM.  

De toekomst voor 3FM is volgens De Boer een stuk positiever, ook voor nieuwe muziek. ‘Er werd te veel geluld en de muziek was maar een bijzaak. Er wordt hard gewerkt om dit te veranderen. En wie weet ziet de top meest gedraaide artiesten er binnenkort dan wel heel anders uit.’

-Dataverantwoording-
De verzamelde data is afkomstig van de site 3FMfan.nl
Deze site verzameld alle gedraaide nummers die er op de zender te horen zijn geweest. Doormiddel van het verzamelen (scrapen) en vervolgens filteren van die data krijg je een overzicht wanneer/welk nummer er gedraaid is.

Over de auteur