Geven de contactpersonen in Amsterdam de diversiteit van de stad weer?

Geven de contactpersonen in Amsterdam de diversiteit van de stad weer?

De Stopera in Amsterdam

De gemeente Amsterdam werkt met contactpersonen binnen de stadsdelen. Dit om een laagdrempelig beleid te creëren voor de bewoners van Amsterdam. De verschillende stadsdelen hebben ook verschillende contactpersonen. De gemeente wil  de bewoners helpen want de burgers van Amsterdam weten de bestuurders in het stadhuis niet altijd te vinden. Daarom werden eerder al de stadsdeelbesturen opgericht.

”Er is een afstand tussen stadhuis en mensen in Amsterdam, en om die te verkleinen zijn er nu dus contactpersonen per stadsdeel gekomen. Dit was een goed idee, maar stadsdeelbesturen hebben vaak te kampen met reorganisaties. Dit voorkomt dat ze goed hun werk kunnen doen.” Laat Martijn van Leerdam, dominee in Osdorp en kandidaat deelraadslid Amsterdam Nieuw-West, weten.

De stadsdelen verschillen ook erg van elkaar. Elk stadsdeel ervaart zijn eigen problemen. Hier zouden de contactpersonen bij kunnen helpen. Omdat de stadsdelen zo divers zijn, heeft de redactie bekeken hoe divers de contactpersonen van de verschillende stadsdelen zijn.

https://public.flourish.studio/visualisation/11796752/

De link hierboven leidt naar de interactieve grafiek.

Wat we zien is dat de man/vrouw verdeling in de meeste stadsdelen in het voordeel is van de vrouwen, ook zien we dat witte mensen in bijna alle stadsdelen in de meerderheid zijn. Dit kan een probleem zijn in een multiculturele wijk als Osdorp. Osdorp een wijk in Nieuw-West waar mensen al moeite hebben om hun problemen aan te geven bij de deelraad van het stadsbestuur. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij zich kunnen herkennen in de contactpersonen. Hoewel Nieuw-West het stadsdeel is met de meeste mensen van kleur als contactpersoon is toch de meerderheid van de contactpersonen in Nieuw-West wit. Elf van de negentien contactpersonen is wit.

Zuidoost is het enige stadsdeel met meer mensen van kleur dan witte mensen als contactpersoon. Dit is ook een goede afspiegeling van het stadsdeel. Hier zijn zeven van de twaalf mensen van kleur.

Een ander stadsdeel dat opvalt is Centrum. Met maar één persoon van kleur heeft stadsdeel Centrum de minste personen van kleur als contactpersoon. Dit terwijl Centrum een ontzettend diverse buurt is. Niet alleen vanwege de toeristen of expats, de bewoners zelf zijn ook divers. Dat in een stadsdeel als Centrum maar één persoon van kleur contactpersoon is, is zorgelijk.

In Amsterdam wonen rond de 167 nationaliteiten. Al deze mensen mogen, mits ze ingeschreven staan bij de gemeente Amsterdam, stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is vreemd dat zij wel mogen stemmen, maar een groot deel zichzelf niet zal herkennen in de contactpersonen waar ze contact mee kunnen opnemen als er een probleem speelt. En als er een probleem speelt dat een culturele achtergrond heeft, is het belangrijk voor deze mensen dat er een contactpersoon is die deze problemen begrijpt.

De man/vrouw verdeling is wel ongeveer gelijk. Ook dit is van belang voor een stadsdeel. Voorbeeld: Stel dat er een vrouw slachtoffer is geworden van een aanranding of verkrachting en er via de gemeente een gebiedsverbod wordt opgelegd. Dan is het belangrijk dat de contactpersoon van de vrouw ook naar wens een vrouw kan zijn. Bij bewoners met een migratie achtergrond is de keuze voor een vrouwelijke contactpersoon belangrijk.

Nieuw-West is het enige stadsdeel met meer mannen dan vrouwen als contactpersoon. Tien van de negentien contactpersonen in Nieuw-West is man. Dit betekent dat er maar één man meer is. Er zijn genoeg vrouwen zijn om contact mee op te nemen als er een probleem speelt.

Verantwoording dataset:

De data in dit artikel is tot stand gekomen met de cijfers over contactpersonen van de gemeente Amsterdam. In de grafiek zie je de cijfers van de stadsdelen van Amsterdam.  Onderscheid is gemaakt tussen mannen en vrouwen en witte mensen en mensen van kleur. Er is gekozen voor een staafgrafiek omdat dit het verhaal dat verteld wordt het meest overzichtelijk maakt.

Dit artikel spreekt over 167 nationaliteiten dit cijfer is overgenomen uit een artikel van AT5 uit 2017.

Over de auteur