MINI DOCU – De Reus van Rotterdam leeft voort

MINI DOCU – De Reus van Rotterdam leeft voort

Ans Petit (85) en Geoffrey Seven (24) kijken naar het beeld van de Reus van Rotterdam in het Oude Westen.

Twee rasechte Rotterdammers herontdekken een oer-Rotterdams fenomeen: Rigardus Rijnhout, beter bekend als de Reus van Rotterdam. Hij was in de vorige eeuw een ware attractie in de havenstad. Met zijn schoenmaat 62 en een totale lengte van 2.37 meter kon niemand om hem heen. Hij zou uiteindelijk maar 36 jaar worden. Desalniettemin heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zelfs Geoffrey Seven van 24 jaar is zeer geïnspireerd door de Reus. Maar waarom? Ja, de Reus was groot, maar welke levensles trekt hij echt uit de inspiratie die de Reus bij hem opwekt?

Samen met de 85-jarige Ans Petit gaat hij op ontdekkingsreis. Ans heeft Rigardus als klein meisje nog zelf meegemaakt en zag hoe hij zich staande moest houden. Van zichzelf uitlenen als wandelend reclamebord, tot ansichtkaarten met zichzelf erop verkopen, alles om een boterham bij elkaar te verdienen. Dat laatste idee was uit nood geboren, aangezien hij na een val van zijn fiets was gebonden aan zijn rolstoel. In 1959 werd een hypofysetumor, ontstaan door zijn groeistoornis, hem fataal. Met een hijskraan werd hij uit zijn woning getakeld om vervolgens naar het ziekenhuis in Leiden te worden gebracht. Daar overleed hij op 36-jarige leeftijd.

Inmiddels is hij al een paar jaar vereeuwigd met een standbeeld in het Oude Westen, de wijk waar hij letterlijk opgroeide. ‘De vriendelijke grote reus’ had een hart van goud volgens zijn eigen vader. Is dat ook hetgeen wat de twee Rotterdammers Geoffrey en Ans verbindt?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.