Van straatjochie in Bristol tot invloedrijke kunstenaar

Van straatjochie in Bristol tot invloedrijke kunstenaar

De Britse streetart-kunstenaar Banksy staat wereldwijd bekend om zijn graffiti, schilderijen, films, activisme en provocatieve uitspraken. Vorige week heeft de anonieme kunstenaar ‘weer’ een muurschildering onthuld, genaamd ‘Morning is Broken’, maar deze werd al snel weer gesloopt. Maar waar zijn z’n ideeën begonnen en hoeveel is daar nog van terug te vinden in zijn geboortestad Bristol?

Het begin

Banksy groeide op in het verlaten Barton Hill-district van de stad, waar het verschil tussen arm en rijk erg groot is. Bang om in elkaar geslagen te worden, begon hij met het maken van graffiti om zijn buurt op te vrolijken. Toen zijn werk erkend en gewaardeerd werd, ontwikkelde hij zich verder als kunstenaar. Ondanks dat hij in een taaie buurt leefde, veranderde hij zijn naam van Robin Banx naar Banksy, omdat het makkelijker was om op de muur te schrijven.

Anoniem

Op zijn achttiende begon hij zijn kenmerkende stijl van graffiti te vormen en op een avond, toen de Britse politie opdook tijdens een kunstwerk, besefte hij dat hij beter sjablonen kon gebruiken zodat zijn werk minder tijd zou kosten. Een van zijn eerste kunstwerken die nog te zien zijn in Bristol zijn ‘Take the Money and Run’ en ‘Cat and Dog’. Sindsdien staat Banksy bekend om zijn iconische grote letters en figuren. Op het moment dat Banksy zijn eerste kunstwerk op deze manier uitbracht, voelde hij zich machtig. Hij wilde tegen de politiek strijden en een revolutie starten tegen de oorlogen over heel de wereld. Een deskundige kunstsocioloog zegt hierover: ‘Hij zet zich af tegen commercialisatie van de kunstwereld en tegen de mediahype. Daarom blijft hij ook anoniem’, aldus universitair docent kunstsociologie en kunstbeleid Quirijn van den Hoogen.

Bristol

Het is onbekend hoeveel muurschilderingen van Banksy er in Bristol zijn. Het moet eerst bevestigd worden door de zogenaamde ‘pest control’ of het een authentieke Banksy is omdat zijn werk vaak wordt nagedaan. Op de kaart is te zien hoeveel er in totaal zijn bevestigd als originele muurschilderingen van Banksy. Vijf van de 27 muurschilderingen zijn helaas al niet meer te zien in de stad. Zo werd ‘Well Hung Over’ door een andere kunstenaar beklad met een paintball gun. Dr. Quirijn van den Hoogen, noemt dit juist positieve publiciteit: ‘Door een vernieling van zo’n kunstwerk wordt er weer media-aandacht gecreëerd en wordt zijn kunstwerk meer waard, en zo ook zijn boodschap.’

Invloedrijk

De laatste muurschildering van Banksy in Bristol had als thema Valentijnsdag. De muurschilderingen ‘valentijnsdag’ en ‘rose trap’ dragen de boodschap uit om meer aandacht te geven aan huiselijk geweld, wat tot op de dag van vandaag een groot probleem is. Veel fans gaan naar zijn geboortestad om zijn muurschilderingen te bewonderen en de stad te verkennen. In 2010 werd de Britse kunstenaar Banksy uitgekozen als ‘s werelds meest invloedrijke persoon door Time Magazine, allemaal begonnen als een straatjochie in Bristol.

Over de auteur