Tijdens de zomerperioden heerst er een piek van het aantal inbraken; vooral in provincie Zuid-Holland

Tijdens de zomerperioden heerst er een piek van het aantal inbraken; vooral in provincie Zuid-Holland

Bron: Pixabay

In elke zomerperiode is er nog altijd een piek te zien op het aantal woning- en diefstal inbraken binnen Nederland. Opvallend is dat er tijdens deze zomerse periode in de provincie Zuid-Holland de meeste woning- en diefstal inbraken plaatsvindt. Zo blijkt uit dit onderzoek.  

Zomerse inbraak

Het zal je maar overkomen: je komt thuis van een onvergetelijke en heerlijke vakantie en bij thuiskomt blijkt je huis te zijn leeggeroofd. Toch kunnen we concluderen dat deze situatie steeds minder vaak voorkomt voor de Nederlandse bevolking. Vóór de coronaperiode vonden er in de maand augustus van het jaar 2018 meer dan 3584 inbraken plaats. Twee jaar later, het eerste jaar van de coronacrisis, was dit in augustus 2020 nog maar 2618 inbraken.

“In de periode van corona zagen we een sterke afname van het aantal woninginbraken. Het is aannemelijk dat die daling is veroorzaakt door de coronamaatregelen. Mensen waren veel meer thuis door onder meer thuiswerken. Dat heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat woninginbrekers minder toesloegen”, aldus Landelijk Projectleider Woninginbraken Sybren van der Velden.

Daarnaast is het opvallend dat het aantal inbraken met de jaren steeds meer daalt tijdens de zomermaanden. Pas weer in de donkere maanden, als de klok weer een uur achteruit gaat, zien we de tweede piek van de inbraken in het jaar tevoorschijn komen. Deze tweede piek stijgt vanaf de maand oktober tot de maand december.
Volgens de landelijke coördinator van het Politiekeurmerk Veilig Wonen bij het CCV te Utrecht, Marcelino Levering, is het nog onbekend wat de factoren zijn waarom er een daling te zien is van het aantal inbraken tijdens de zomerperioden. “Omdat er nog geen onderzoek naar is gedaan. Vermoedelijk heeft het ook wel te maken met dat veel mensen zich de afgelopen jaren bewuster zijn geworden t.a.v. woninginbraakpreventie en dit ook toepassen,” licht Levering toe.

‘Oh Oh Zuid-Holland’

Als we inzoomen en het totale aantal woning- en diefstal inbraken niet over heel Nederland door de jaren heen bekijken maar per provincie, dan kunnen we concluderen dat er in de zomerse periode van de jaren 2018 tot en met 2022 provincie Zuid-Holland eruit springt. De provincie blijft in alle jaren op nummer 1 staan waar de meeste inbraken plaatsvinden. Tot slot valt op dat provincie Zeeland in al deze jaren op de laatste plek blijft. Zo kunnen we vaststellen dat er in de zomerse hete dagen in Zuid-Holland de meeste woning- en diefstal inbraken plaatsvindt en in provincie Zeeland de minste. “Het is onbekend waarom in de provincie Zuid-Holland de meeste en in Zeeland de minste inbraken worden gepleegd in de zomerperiode. Het kan zijn dat in de provincie Zuid-Holland er meer inbrekers actief zijn, individueel of georganiseerd in een groep. In Zuid-Holland zijn ook meer woningen om in te breken dan in Zeeland”, vertelt Levering.

Wederom kunnen we ook bij deze datavisualisatie zien dat het aantal inbraken per provincies tijdens de zomerperiode met de jaren afneemt.

Data verantwoording:

In deze datavisualisatie zijn alle cijfers afkomstig uit het dataportaal van de politie. Op de website van data.politie.nl kan je alle cijfers van de verschillende soorten misdrijven, die wij hanteren binnen Nederland, vinden. Ik heb deze data eerst gefilterd op het misdrijf ‘Diefstal/woning inbraak’.

In beide datavisualisaties heb ik bewust gekozen om de zomerperiode (juni tot en met september) vóór de coronaperiode (2018, 2019), in de coronaperiode (2020 tot en met 2021) en tot slot ná de coronaperiode (2022) in kaart te brengen. Hierdoor houd je het overzichtelijk en wordt hierdoor in één visualisatie een periode goed uitgelicht.
In de eerste visualisatie is goed te zien hoeveel inbraken er per jaar van alle provincies totaal opgeteld plaatsvonden. Om de zomerperiode extra uit te lichten, zijn er twee stippellijnen getrokken wanneer de zomermaanden plaatsvinden. Op die manier wordt er in de des betreffende lijngrafiek goed zichtbaar hoe de jaren van elkaar verschillen van het aantal inbraken tijdens de zomerperiode.

Tot slot wordt er in de laatste visualisatie naar voren gebracht hoe de twaalf Nederlandse provincies tijdens deze jaren (van 2018 tot en met 2022) in de zomerperiode van en met elkaar verschillen. Ik heb de data (misdrijf diefstal/woning inbraak) van de maand juni tot en met maand september van elke provincies bij elkaar opgeteld en dat steeds per jaar gedaan. Zo is er duidelijk te zien in welke provincies de meeste inbraken tijdens de zomerperiode plaatsvindt en worden de jaren met elkaar vergeleken.

Over de auteur