Collectie Vermeer trekt wereldwijd bezoekers

Collectie Vermeer trekt wereldwijd bezoekers

Foto: Rijksmuseum/ Henk Wildschut

Vanover de gehele aardbodem zijn in totaal 28 schilderwerken van Johannes Vermeer bijeen gebracht om te worden tentoongesteld in het Rijksmuseum te Amsterdam. RTL Nieuws, de NOS en diverse kranten publiceerde al over de collectie die te bewonderen is in het museum. De collectie is echter alleen nog online te bewonderen, de tickets zijn al weken stijf uitverkocht.

In dit artikel is een overzicht te zien waarin duidelijk is aangegeven waar de werken van Vermeer vandaan komen en wanneer deze geschilderd zijn.

Bij het samenstellen van een collectie schilderwerken wordt altijd in gedachten gehouden of de kosten tegen de baten op wegen; een collectie moet financieel haalbaar zijn. Binnen enkele dagen was al duidelijk voor het Rijksmuseum dat dit geen probleem zou worden, mensen komen er in grote getalen op af. Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum Delft, kan dit verklaren. “Vooral deze collectie is zo immens populair omdat je zo goed als alle werken van Vermeer in één keer krijgt te zien. In plaats van dat je meerdere internationale musea moet bezoeken om werken te kunnen zien, is er nu één overzicht op één plek met enkel originele werken.”

“Vermeer is helemaal hot, onder kunstliefhebbers is hij een van de bekendste Nederlandse schilders. Als je drie van de bekendste Nederlandse werken opnoemt kom je uit op de nachtwacht van Rembrandt, het meisje met de parel en het gezicht op Delft als derde. Twee van de drie zijn van Vermeer. Je hoeft niemand te vertellen wie hij is”, aldus Herman Weyers.

Bovenstaande data is verzameld door handmatig onderzoek te doen naar de collectie Vermeer welke is tentoongesteld in het Rijksmuseum te Amsterdam. De informatie is bewerkt in excel waarna er een visualisatie is gemaakt om deze data zo goed als mogelijk weer te geven. Link naar de betreffende dataset:

Dataset

Over de auteur

Joost Meily

Ik ben een gedreven student die alles wil weten van natuur en wetenschap. Ik maak graag verhalen over de Nederlandse natuur en nieuwe ideeën voor innoverende projecten. Ook geschiedenis en verdiepende research houden mij niet tegen een mooi verhaal te maken. Bij elk verhaal dat ik heb gemaakt wil ik iets nieuws hebben geleerd, gewoonweg opzoeken is voor mij niet voldoende.