Wat is er in de hotelkamer gebeurd?

Wat is er in de hotelkamer gebeurd?

Met haar net schoongewassen haar en een omgeslagen handdoek zit Julia (19) op haar bed naast haar vriendin om zich klaar te maken voor de avond. Het is de zomer van 2022 in Mallorca, waar Julia met drie vriendinnen op vakantie is. Julia stapt van het bed af en loopt vijf stappen vooruit, waar haar kledingkast staat. Terwijl ze een rood jurkje uit de kast wil pakken en de mening van haar vriendin over de outfit wil vragen hoort Julia een intens geschreeuw vanaf de gang komen. Geschrokken draait ze haar hoofd om naar haar vriendin en vraagt: “hoor jij dat ook?”. Haar vriendin knikt en samen lopen ze richting de deur. Julia steekt haar oog door het kleine gaatje die in de deur zit, maar ze ziet niks behalve de voordeur van de kamer tegenover die van hen. Het geschreeuw komt steeds dichterbij en wordt alsmaar harder. Julia kijkt in de geschrokken ogen van haar vriendin. Ze durven de deur niet open te doen. Er spookt van alles door haar hoofd; ‘straks staat er iemand met een pistool, misschien ligt er iemand dood op de gang, wie weet is het maar een eng beest waar iemand bang voor is.’

Naast deze gedachtes denkt ze ook; ‘het maakt niet uit wat het is, er heeft blijkbaar iemand hulp nodig.’ Met een seconde trekt ze de deurklink omlaag en werpt ze vanuit de laatste kamer op de vijfde verdieping een snelle blik door de lange gang. Al snel ziet ze twee vrouwelijke benen in het deurgat van kamer schuin tegenover haar liggen. Ze rent er heen alsof haar eigen leven op het spel staat en ziet nog snel een jongen van haar leeftijd de hoek om naar de lift rennen. Terwijl Julia tot haar hurken zakt kijkt ze in het meest paniekerige gezicht dat ze ooit heeft gezien. Een jonge vrouw schreeuwt in een taal, die Julia doet denken aan Duits. Ondertussen komen de andere twee vriendinnen van Julia, die op de kamer tegenover hen zaten, ook aangerend. De blonde vrouw met alleen haar roze bikini aan ligt voor de helft met haar lichaam in de kamer en de helft op de gang. Julia en haar vriendinnen helpen haar tillend naar binnen nadat de vrouw krijsend in een onverstaanbare taal probeert uit te leggen dat de deur dicht moet. Met een harde klap wordt de deur in het slot gegooid. Julia haar ogen vallen op het stromende rode vloeistof op de zijkant van de rechter rib van de vrouw en de krassen in haar nek. Op dat moment beseft Julia dat er niet zomaar iets is gebeurd.

Sinds de deur dicht is merkt Julia dat de vrouw een stuk rustiger is geworden. Met een kalmerende stem probeert Julia in het Engels te vragen waar de vrouw vandaan komt en wat er is gebeurd. Happend naar lucht en met rollende waterdruppels over haar wangen antwoordt de vrouw de woorden: ‘Germany and boyfriend’. De geur van sterke alcohol komt Julia tegemoet en ze merkt gelijk dat het Engels wat de vrouw spreekt erg gebrekkig is. Ze laat het even voor wat het is en gaat naast de vrouw staan, die nog met haar rug tegen de muur zit. Julia pakt haar rechterarm en een vriendin pakt haar linkerarm. Samen helpen ze de vrouw omhoog waarbij ze verder de kamer in lopen en de vrouw op het linker bed gaat zitten. Julia en haar vriendinnen zitten op het rechter bed en proberen met haar te praten. De vrouw snikt, maar Julia merkt dat ze kalm genoeg is om te praten. Ondanks dat haar Engels niet heel goed is begint ze te vertellen. Ze zegt dat ze op het bed lag te slapen toen haar vriend haar ineens bij haar keel greep, waarbij ze naar de krassen in haar nek wijst. Daarna trok hij haar van het bed en heeft hij haar aan enkel door de hele kamer gesleept, waarbij de vrouw met de zijkant van haar lichaam tegen het bed aan schuurde. De vrouw wil verder vertellen totdat er een enorm gebonk op de deur klinkt. De vrouw begint uit paniek weer te schreeuwen en de schrik springt in haar gezicht.

De vrouw schreeuwt: ‘please do not open the door.’ Julia kijkt geschrokken naar haar vriendinnen totdat ze een stem achter de deur horen die zegt: ‘I’m the manager of this hotel, I will help you.’ Julia loopt met zachte passen richting de deur en spiekt nog snel door het deurgat om te kijken wie er staat. Ze ziet een kleine kale man van een jaar of vijftig en besluit zonder te overleggen de deur open te doen. De vrouw wil uit paniek opstaan, maar al snel ziet ze dat het veilig is. De manager loopt naar haar toe en begint te vragen wat er is gebeurd. Terwijl dat gebeurt staat Julia nog in het gat van de deuropening en kijkt ze door de lange gang. Het valt haar op dat er een hoop mensen staan. Er komt een jong stel haar kant opgelopen. Julia wil de deur dicht doen, maar dan hoort ze de jongen van het stel ‘wait’ roepen. Ze besluit uit het deurgat te stappen en doet voor de zekerheid de deur achter haar dicht en kijkt het stel aan. Ze ziet dat het meisje slippers aan heeft waarbij de zandkorrels nog aan haar voeten zitten geplakt. De jongen begint gelijk te praten en zegt Julia dat ze moet opletten. Hij vertelt wat hij zojuist heeft gehoord. Julia voelt haar hart een slag over slaan.

Julia klopt met een krachtige bons en een hartslag van 120 op de deur. Als er door een van haar vriendinnen wordt opengedaan loopt ze met een pokerface naar de achterkant van de kamer en gaat daar op het rechter bed naast haar vriendinnen zitten. Haar vriendinnen kijken met een bezorgde blik naar Julia terwijl Julia naar haar mobiel wijst. Wanneer de manager nog in gesprek is met de vrouw pakt Julia haar mobiel, houdt haar gezicht ervoor waarbij haar telefoon wordt ontgrendeld en opent ze de gele app met het witte spookje erin. Ze opent hier de groep ‘Mallorca’ en begint onopgemerkt te typen. In het bericht dat ze stuurt laat ze weten wat ze zojuist van het stel op de gang heeft gehoord. Snel druk Julia haar mobiel weer uit en legt hem achter haar neer. Met een blik richting hun mobiel probeert Julia haar vriendinnen te hinten dat ze op hun mobiel moeten kijken. Aan Julia haar gezicht te zien snappen ze gelijk wat ze bedoelt. Ze pakken allemaal ongezien hun mobiel en lezen het bericht. Geschrokken kijken ze Julia aan, die met grote ogen knikt. Ze zeggen verder niks tegen elkaar en wachten totdat de manager en de vrouw klaar zijn met het gesprek.

Na een minuut of tien vraagt de manager aan de vrouw of ze een van haar vrienden wil bellen. De vrouw heeft in het gesprek namelijk laten weten dat ze hier niet alleen met haar vriendje is, maar met een hele vriendengroep. De vrouw begint verward om haar heen te kijken waarbij haar blik laat zien dat ze iets zoekt. Ze geeft aan dat ze graag eerst een sigaret wil roken op het balkon om de stress te verminderen. Julia hoort dit en de stress slaat meteen in. Het enige wat Julia denkt is: ‘ze wil naar het balkon.’ Het besef slaat in dat ze haar niet alleen kan laten gaan. De vrouw staat op en trekt het nachtkastje bij het bed open. Daar ligt het bekende rode pakje Marlboro. Julia biedt aan om mee te gaan. De vrouw geeft geen weerwoord en opent het pakje sigaretten en steekt haar hand uit om Julia er een aan te bieden. Van het bed lopen ze richting de schuifdeur die Julia in een soepele beweging opentrekt terwijl de deur een krakend geluid geeft. Julia loopt voorop en gaat aan de rand van het balkon staan. Ze draait haar hoofd en werpt een blik over de reling waarbij ze snel iemand een duik ziet maken in zwembad, die net zo blauw is als de heldere lucht. Met haar gedachtes kort afwezig focust Julia zich alweer snel op de vrouw, die met haar rug tegen de schuifdeur aanstaat. Het geeft Julia een prettig gevoel dat de vrouw niet bij de reling staat. De vrouw steekt de sigaret, die inmiddels ruim is gehalveerd, tussen haar lippen en neemt nog een laatste haal voordat ze bukt en hem uitdrukt op de grond. Julia voelt zich opgelucht en samen stappen ze de kamer weer binnen waarbij ze de tevreden gezichten van haar vriendinnen ziet.

Eventjes later is de vriend, die de vrouw inmiddels heeft gebeld, gearriveerd. Hij gaat ervoor zorgen dat ze veilig is en alles weer goed met haar gaat. Voordat de vrouw met hem meegaat loopt ze nog snel naar de kledingkast. Ze trekt hem open er staat een blauw doorzichtige glazen fles. Deze reikt ze aan Julia als bedankje voor de hulp. Op de fles leest Julia ‘wodka’. Nadat de vrouw weg is en Julia met haar vriendinnen naar hun eigen kamer loopt barst ze in tranen uit. Alle spanning die ze het afgelopen uur heeft gevoeld kwam er allemaal uit. De opluchting die ze daarbij ook voelt is onbeschrijfelijk. Er is alleen nog één vraag waar Julia mee zit en waarvan ze weet dat ze er geen antwoord meer op gaat krijgen; ‘wilde de vrouw zelfmoord plegen en heeft haar vriend haar tegengehouden, zoals het stel aan haar heeft verteld of was er echt sprake van een mishandeling?’