Ed Sheeran is de populairste artiest van de afgelopen 10 jaar

Ed Sheeran is de populairste artiest van de afgelopen 10 jaar

De Top 40, het is de langstlopende hitlijst in Nederland. Al sinds 1965 wordt deze lijst met de populairste nummers uitgezonden op de radio. Destijds gebeurde dit op radio Veronica, maar momenteel is de lijst te beluisteren op Qmusic.

Sinds januari 2013 zijn er in deze hitlijst 100 verschillende nummers die op de eerste plek hebben gestaan. In de datavisualisatie is te zien welke artiesten deze nummer 1-hits hebben gemaakt. Hierbij is gekeken naar welke artiesten een nummer-1 hit op hun naam hadden staan, en hoe lang ze op plek 1 stonden met hun nummer(s). Als je op de artiest klikt kan je zien welke/hoeveel nummer 1-hits heeft gehad, en hoe veel weken zijn/haar/hun nummers op de eerste plek hebben gestaan.

Hierbij is een artiest duidelijk het langst op de hitlijst heeft aangevoerd, Ed Sheeran. De Britse singer-songwriter heeft met maar liefst vijf nummers 33 weken op de eerste plek gestaan. Waarvan 15 weken met zijn welbekende hit ‘Shape Of You’. Dit is net zo lang als dat Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee op de eerste plek heeft gestaan. Alleen Harry Styles heeft langer op plek 1 gestaan met een nummer de afgelopen tien jaar. Het oud-lid van One Direction heeft 18 weken op 1 gestaan met zijn nummer ‘As It Was’.

Onder Sheeran staan grote artiesten zoals Justin Bieber, Calvin Harris en Dua Lipa. Een opvallende naam die niet in deze lijst staat is Post Malone. Hij is een van de populairste artiesten van de afgelopen jaren, maar hij heeft nog nooit een nummer-1 hit gescoord in de top 40. Zijn hoogste notering was de 2de plek met het nummer ‘Jackie Chan’

‘’Artiesten zoals Justin Bieber, Ed Sheeran en Calvin Harris zijn zo populair omdat ze catchy nummers maken, met een goede beat en teksten die zo in je hoofd blijven zitten’’, Aldus Ivo van Breukelen, oud-presentator van de top 40. ‘’In de Top 40 is ook voornamelijk popmuziek te horen. Dit genre is voor een heel breed publiek. Mensen van bijna alle leeftijden kunnen deze muziek goed vinden. Wat niet het geval is bij genres die bij bepaalde subculturen horen. Zoals metal bij metalheads of punk bij punkers. Omdat het voor iedereen is kunnen deze nummers populair worden’’.

De Top 40 wordt elke week samengesteld op basis van een aantal factoren

  • Gegevens van streamingplatforms als bijvoorbeeld Spotify en Deezer worden meegerekend
  • De airplay (optelsom van aantal keren dat een liedje wordt gedraaid) van grote radiostations (100%NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, Q-Music, Radio Veronica, Radio 538, Sky Radio en Slam FM) wordt meegeteld en vermenigvuldigd met het aantal luisteraars.
  • Er wordt gekeken naar trends over nummers op sociale media zoals Twitter en Instagram. Deze onderzoeksresultaten worden door SoundAware (databedrijf) verzameld en de definitieve lijst wordt vastgesteld onder toezicht van een bestuurslid van de Stichting Nederlandse Top 40.

Verantwoording data voor visualisatie:

De data voor het maken van dit artikel komt van de site van de Top 40. (https://www.top40.nl/top40/2013/week-1)

Hierop staat elke weekversie van de hitlijst vanaf 1965. De telling voor dit artikel is begonnen op de eerste week van Januari 2013. Zodat er een beeld kon worden geschetst van de afgelopen 10 jaar.

Alle informatie aan artiesten, nummers en de hoeveelheid weken dat ze op de eerste plek stonden is genoteerd in excel en op basis daarvan is deze visualisatie gemaakt.

Over de auteur