Bij welk filmgenre zingen we volmondig mee?

Bij welk filmgenre zingen we volmondig mee?

Filmmuziek heeft de kracht om ons te betoveren, ons hart sneller te laten kloppen en onze emoties te laten vloeien. Het is een kunstvorm op zich, die de visuele aspecten van een film versterkt en ons meeneemt op een emotionele reis. Elk genre heeft zijn eigen thema en melodie, die een diepe impact kunnen hebben op de kijkervaring. In deze datavisualisatie is onderzocht welke filmgenres het meest populair zijn als het gaat om soundtracks.

Om uit te zoeken welke soort filmgenre de meest beluisterde soundtracks heeft is het belangrijk om eerst te kijken welke soorten filmgenres er zijn. Volgens IMDb, de online databank van de film- en televisiewereld, zijn er veel genres waar je de films is kan opdelen (IMDb, 2023). Volgens de Filmkrant (2020) heeft IMDb ontdekt dat drama het meest populaire filmgenre is. Echter, als we kijken naar de tabel (1) wordt de soundtrack van dit genre juist erg weinig beluistert. Wat wel te zien is in de tabel zijn de twee uitschieters: animatie/avontuur en musical drama.

De eerste van deze twee genres is niet verassend dat deze populair is, denk aan het nummer uit Frozen, Let It Go. Jordi Wijnalda is filmregisseur en filmmuziekkenner en volgens hem ligt het aan twee dingen waarom dit zo populair is. Enerzijds heeft het te maken met de gemiddelde leeftijd van de mensen die soundtracks beluisteren na het kijken van de film. Een groot deel van de kijkers zijn kinderen die de avontuurlijke animatiefilm thuis willen herbeleven. Aan de andere kant zit het ook in de aard van de muziek. Jordi: “Opzwepend, positief, aansporend, stimulerend. Dat is een kwaliteit die heel aantrekkelijk is ter compensatie van de routine/sleur van alledag. Dit zag je vroeger al, in de populariteit van avonturenfilms en bijbehorende soundtracks als Star Wars, Lawrence of Arabia, The African Queen, en ga zo maar door. Die soundtracks hebben het altijd goed gedaan in de hitlijsten, en werden veelvuldig op LP’s en CD’s aangeschaft, vooral ook door een volwassen publiek. De opbeurende, inspirerende aard van deze films, die van de ‘gewone’ kijker ook een avonturenheld maakt, zal meespelen in de populariteit van deze filmmuziek.

De andere uitschieter in deze tabel is het genre musical drama. Dit is niet verassend, maar hoe komt het toch dat dit genre zo geliefd is? Volgens Wijnalda is dit omdat in deze grote emoties, liefde, dood, eenzaamheid, angst, wanhoop, woede, zich beter laten zingen dan uitspreken. Wat hem opvalt is de lage score van het fantasy-genre: “Je zou zeggen dat daar ook bijzonder veel liefhebbers de filmmuziek grijs van draaien, al was het alleen maar van de Lord of the Rings-trilogie of de vele Harry Potter-films!”

Dataverantwoording

Deze datavisualisatie gaat over de jaren 2003-2023. De gegevens van meest beluisterde soundtrack zijn gehaald van de website van Billboard. De soundtrack die de nummer 1 van de maand was, is genoteerd in een Excel bestand. Na het verzamelen van de gegevens is gekeken naar de films waar de soundtracks bij horen en welk genre deze films hebben, met behulp van IMDb (2023).

Over de auteur