Recensie: De verborgen wereld die Charme heet

Recensie: De verborgen wereld die Charme heet

De verborgen wereld die charme heet, heeft mijn hart al sinds jonge leeftijd. Ver in het Franse bos ligt een camping waar je heel anders weggaat dan er aankomt. De camping zit vol met creatieve programma’s die samen de entourage vormen voor een bijzondere vakantie. De intieme sfeer en de samenhorigheid van de plek is iets wat je op geen andere Nederlandse camping in het buitenland vindt. Voor jonge kinderen is het een uitdaging, maar ook een plek om hun creativiteit en zichzelf te ontdekken.
Voor jongeren een plek om hun onzekere puberteit op zij te zetten, maar ook te omarmen en dit te delen met leeftijdsgenoten. Jongvolwassenen leven samen in een apart kamp, waar ze in een week samen levenslessen aangaan en een hechte vriendschap vormen.

Charme is in de zomer en duurt zes weken, waar je zelf van mag kiezen hoelang je gaat. Ik ga meestal één week want, elke zaterdag komt er een nieuwe lading mensen en kunstvak- docenten. En wordt er een nieuwe week met nieuwe voorstellingen en lessen gestart. Elke avond is er een avondtheater, waar de theaterdocenten een verhaal improviseren. Voor jong en oud een humoristisch, vaak goed gespeeld stuk, die ik me nu allemaal nog goed kan herinneren. Je vergeet vaak dat ze dit bijna volledig ter plekke uit hun mouw schudden. Dit laat ook de kwaliteit zien van de docenten die op charme rondlopen. Ik heb meer geleerd op charme, dan in de zeven jaar die ik op toneel heb gezeten.

Jan-Henk Odink is de oprichter van Charme en zijn zoon Henk Odink is de huidige eigenaar van de camping. Zij lopen altijd rond en iedereen kent ze maar al te goed. Herkenning is ook een groot deel van Charme, omdat wie er een keer heen gaat zal bijna zeker vaker te zien zijn.  Ik was zelf 12 jaar oud toen ik samen met mijn moeder voor het eerst naar Charme ging. Waar ik elke dag samen met mijn leeftijdsgenoten een voorstelling creëerde en mijn moeder elke dag een nieuwe creatieve workshop aanging. S ’avonds kwamen we weer samen en aten van een gaspitje als een gewone camping ervaring, maar met verhalen bij het avondeten die die geen gewone camping kent. Wanneer het geluid van de harde hoorn over de camping galmde, verplaats de gehele camping zich naar het avondtheater. Sommige met hun bordje pasta nog op schoot, andere met een biertje van de bar. Voor volwassenen is er elke dag na het avond theater een kampvuur waar de kinderen niet mogen komen. Hier worden de workshops van de dag erna besproken en soms ook creaties van de workshops van die dag opgevoerd. Ik heb mijn moeder zien zingen, dansen, gedichten voordragen en theater zien opvoeren waarvan ik niet wist dat ze het in zich had.

Nu wat meer over de intieme samenhorigheid van charme, je vormt samen in een week een gemeenschap en het mooie van charme is dat iedereen zo anders is. Je loopt weg uit de dagelijkse sleur en samenleving en komt terecht op een plek waar je achter kanten van jezelf komt die je niet eerder vond of kon uiten. Nu ben ik zelf eigenlijk niet eens zo spiritueel en zweverig, al zie ik zelf zeker in dat dit nu een beetje zo over komt. Wat ik probeer te zeggen is dat wat charme juist zo toegankelijk maakt zijn de nuchtere maar ook zeker open minded mensen. Iemand waar je in het dagelijkse leven geen woord mee zou uitwisselen of überhaupt zou tegenkomen sluit je er hier een mooie vriendschap mee. Wat je samen meemaakt in de week kan je ook moeilijk omschrijven aan mensen uit de ‘buitenwereld’. Het enige wat je kan doen is ze over te halen om zelf mee te gaan.

Zelf als je op vakantie bent wordt de telefoon er vaak bij gepakt en ben je vaak online. Je neemt geen rust van de constante stroom van sociale media en dat ene mailtje dat je toch nog even moet beantwoorden. Dit valt eigenlijk bij de meeste weg op Charme, het voelt zo anders dan je dagelijks leven dat de behoefte er eigenlijk niet meer is. De camping bevindt zich ook in prachtige natuurlijke omgeving. Omringd door groene velden, weelderige bossen en schilderachtige landschappen. Het heeft een rustige en serene omgeving, waar toch heel veel gebeurt. Het adres van Charme is: Charme Champgault, 45720 Coullons France.

Nu wat meer praktische zaken, wat mag dat dan allemaal wel niet kosten? Het bedrag voor een totaal week inclusief staanplek tent of caravan en alle activiteiten is voor volwassen 335 euro, voor CLAN 16 en17 jaar 360 euro, voor CHOC 18t/m 15 jaar 360 euro. Kinderen zijn goedkoper. Geen goedkoop grapje dus, maar het geld wel zeker waard. Je moet zelf eten meenemen naar de camping en er zit een supermarkt dichtbij. Op donderdag komt er standaard een pizzaboer, waar bijna iedereen pizza gaat halen. Je betaalt dus wel meer dan voor een andere camping in Frankrijk, maar je hele week is gevuld met activiteiten.

Ik denk de belangrijkst lessen die ik op charme heb geleerd zijn je grenzen opzoeken, daardoor confronteer je jezelf met nieuwe uitdagingen en ontdek je kwaliteiten waar je daarvoor nog niet van af wist. Je gaat met zo veel nieuwe energie weer naar huis. Als je volledige rust aan het strand met een biertje in je hand wil liggen is dit zeker niet de plek voor jou. Maar zoek je uitdaging, sociaal contact en heb je de behoefte om je creatief en cultureel te ontplooien is Charme de camping waar jij deze zomer naar toe moet.

Over de auteur