Het eerste Jaar van Erik ten Hag bij Manchester United Onder de Loep

Het eerste Jaar van Erik ten Hag bij Manchester United Onder de Loep

Na de glorie jaren van Manchester United onder trainer Sir Ales Ferguson is de topclub in een verval geraakt, de laatste keer dat ze landskampioen zijn geworden dateert van het jaar 2013. Diverse toptrainers hebben het niet gered bij The red devils, onder andere Louis van Gaal en Mourinho zijn daar de afgelopen jaren ontslagen. Sinds vorig jaar staat Erik ten Hag aan het roer in Manchester. Ondanks de druk bij Manchester United om weer landskampioen te worden lijkt het alsof Erik ten Hag meer tijd krijgt om te bouwen aan een succes ploeg, terwijl zijn voorgangers al in het eerste jaar stevige kritiek kregen van de Engelse media.

Vanwege teleurstellende resultaten is de druk in het tweede jaar aanzienlijk toegenomen, en steeds vaker wordt de vraag gesteld hoelang Ten Hag nog trainer zal blijven bij Manchester United. Maar hoe de wereld er dit jaar minder rooskleurig uitziet is de vraag: is het terecht dat Ten Hag meer krediet lijkt te hebben als zijn voorgangers? Op basis van Cijfers wordt er gekeken of Ten Hag het eigenlijk wel beter heeft gedaan in zijn eerste jaar in vergelijking met zijn voorgangers in hun eerste jaar. We hebben met het verzamelen van data naar het volgende gekeken: Winstpercentage, investeringen, aantal prijzen, aantal punten Premier league, Resultaten premier league, ranking premier league en naar het doelsaldo in de premier league. Dit zijn belangrijke aspecten omdat we kijken naar de resultaten van de trainers, de invloeden met investeringen en zegt het ook wat over de speelstijl.

Op basis van cijfers kunnen we concluderen dat Erik ten Hag het aantoonbaar niet beter heeft gedaan als zijn voorgangers. Ondanks dat hij het in de premier league goed heeft gedaan, is onterecht dat hij in de Engelse media meer krediet kreeg dan zijn voorgangers die op basis van cijfers op bepaalde vlakken beter presteerde. ‘Ten Hag heeft het in zijn eerste seizoen als trainer goed gedaan in de premier league. Manchester United heeft de afgelopen jaren weinig succes gehad op competitie niveau. En juist omdat hij het daar goed deed heeft hij ook wat meer krediet gekregen.’ Aldus Harry Biemans die trainers opleidt voor de KNVB en voormalig jeugdtrainer van Sunderland. De cijfers wijzen ook uit dat Ten Hag zijn ploeg verreweg de meeste doelpunten tegen kreeg en ook maar 4 doelpunten meer heeft gemaakt als de ploeg van Mourinho. ‘Ik vind het best wel opmerkelijk dat Ten Hag bekend staat als een aanvallende trainer en dat hij maar 4 doelpunten meer heeft gemaakt als de ploeg van Mourinho die bekend stond van defensief voetbal. De ploeg van Ten Hag had meer aanvallende intenties maar creëert daar simpelweg te weinig doelpunten mee en dat is dit jaar ook het probleem want ze hebben tot nu toe maar 12 doelpunten gemaakt. Ondanks dat Mourinho zijn ploeg minder scoorde stonden ze verdedigend wel sterker alleen door het imago van defensief voetbal kreeg hij veel kritiek van de tabloids, terwijl hij wel in zijn eerste jaar 3 prijzen heeft gewonnen!’ Aldus Harry Biemans.

Over de auteur

remy Libbenga

Mijn naam is Remy Libbenga en ben 23 jaar. Mijn interesse zit in de sportjournalistiek. En daarnaast heb ik een sportopleiding afgerond. Ik hou ervan om diepgaande verhalen te maken in de sport. En op dit moment ben ik sportverslaggever bij LAV en Assistent Redactie bij NOS Sport