In 25 jaar heeft de consumptieaardappel en de zaaiuien een recordoogst gehaald. Volgens cijfers van het CBS is de oogst van de aardappelen 37 procent meer dan vorig jaar, bij de zaaiuien is dat 17 procent. Maar hoe kan de oogst zo hoog zijn?
Gewassen
Consumptieaardappelen zijn aardappelen die wij als mensen eten voor bijvoorbeeld friet of gekookte aardappelen met jus. De zaaiuien zijn uien die direct worden gekweekt vanuit het zaad, beide gewassen worden geplant in het voorjaar en geoogst in de late zomer of herfst.
‘In 2025 is er op ruim 83 duizend hectare consumptieaardappelen geteeld, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Het was voor het laatst in 2000 dat dit areaal zo groot was’, schrijft het CBS. Ook het lekkere weer de afgelopen periode heeft er mede voor gezorgd dat de oogst zo gegroeid is.
Over de zaaiuien meldt het CBS het volgende: ‘Net als in 2024 werd er in 2025 een record aan zaaiuien geteeld. Het areaal nam vergeleken met een jaar eerder met bijna 4 procent toe.’ Ook hebben de vele zonuren geholpen bij de grote oogst van de uien. Door de veel voorkomende bodemziektes kan de kwaliteit van de uien minder zijn, dit kan ook weer een hogere uitval veroorzaken.
