Nederlanders chronisch ziek door roken

Nederlanders chronisch ziek door roken

Stoptober is vanaf 1 oktober weer van start gegaan. Dit jaarlijkse campagne vindt plaats op een ideaal moment na de publicatie van RIVM van de laatste cijfers over de gezondheidsgevolgen van roken. Uit deze cijfers blijkt dat in Nederland 672.000 mensen chronisch ziek zijn door roken. Het gaat om ziekten, zoals longkanker, COPD en hart- en vaatziekten.

 

 Chronische ziekten door roken

Op 1 januari 2022 hadden naar schatting 672.000 Nederlanders minstens één chronische ziekte door roken, waaronder 224.000 huidige rokers en 448.000 ex-rokers meldt het RIVM. Van de 15 onderzochte chronische ziekten is in ruim acht op de tien gevallen van strottenhoofdkanker en longkanker roken de oorzaak. COPD is de meest voorkomende rookgerelateerde ziekte, met bijna 380.000 patiënten. Mannen hebben vaker dan vrouwen een chronische ziekte door roken, wat waarschijnlijk komt doordat er meer mannen roken. In totaal hebben in Nederland 378.000 mannen en 294.000 vrouwen een rookgerelateerde ziekte.

 

Gevaren van E-sigaretten

Jongeren en jongvolwassenen die e-sigaretten gebruiken, hebben later een grotere kans om over te stappen op het roken van traditionele sigaretten dan hun leeftijdsgenoten die geen e-sigaretten gebruiken. Dit wijst erop dat e-sigaretten vaak dienen als opstap naar het roken van tabakssigaretten. Ruim een kwart van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 25 jaar heeft het afgelopen jaar sigaretten gerookt, terwijl meer dan een vijfde in dezelfde periode gebruikmaakte van een e-sigaret of vape. “Jongeren lopen een groot risico op om hart- en vaatziekten en/of longziekten te ontwikkelen. Het vermindert ook je conditie en een van de belangrijkste dingen, naar mijn mening, is dat het de vruchtbaarheid kan verminderen.” Aldus Asena Ablamm, huisartsenassistent.

 

Invloed van Tabakindustrie

Volgens de Stoptober-campagne richt de tabaksindustrie zich tegenwoordig steeds meer op jongeren. Door populaire producten zoals vapes te promoten, probeert de industrie jongeren verslaafd te maken aan nicotine. Vapen wordt vaak gepresenteerd als een gezonder alternatief voor roken, maar net als sigaretten bevatten veel vapes nicotine, een zeer verslavende stof die ervoor zorgt dat je lichaam steeds meer verlangt. Nicotine maakt het bovendien moeilijk om te stoppen. Daarom speelt de Stoptober-campagne een belangrijke rol, zowel voor volwassen rokers als voor jongeren die gevoelig zijn voor de marketing van de tabaksindustrie.

 

Stoptober-Campagne

Stoptober biedt deelnemers de kans om zich bewust te worden van de gevaren van nicotineverslaving, of het nu gaat om traditionele sigaretten of vapes. Door 28 dagen te stoppen, kunnen ze ervaren hoe het is om zonder roken te leven en ontdekken ze de positieve effecten op hun gezondheid. Het doel is hen te helpen weerstand te bieden tegen de verleiding van roken en vapen, en een rookvrije toekomst te kiezen. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat 70% van de deelnemers aan Stoptober erin slaagt om 28 dagen niet te roken. Bijna de helft van deze deelnemers blijft drie maanden later rookvrij, en een kwart is na een jaar nog steeds volledig gestopt met roken.

 

Benieuwd naar Stoptober ambassadeur Oos Kesbeke’s reden om te stoppen met roken? Luister dan onderstaande audioclip.

 

 

 

Over de auteur