Coming-out: hoe je omgeving het verschil kan maken

Coming-out: hoe je omgeving het verschil kan maken

Bron: ANP

Uit de kast komen is voor veel LHBTQ+ personen geen gemakkelijke stap, maar de omgeving waarin dit gebeurt kan een wereld van verschil maken. Waar in grote steden als Amsterdam vrijheid en acceptatie meer centraal lijken te staan, ervaren jongeren in kleinere dorpen vaak meer weerstand en vooroordelen. Het verschil hoe mensen hun seksualiteit wordt benaderd heeft impact op hoe comfortabel iemand zich voelt om zichzelf te zijn.

Hoewel Nederland bekendstaat als een open land, daalt de acceptatie van homoseksualiteit. Waar we ooit voorop liepen in de LHBTQ+ rechten en het nu niet ineens slecht doen, lijken sommige groepen nu minder positief tegenover homoseksualiteit te staan, vooral binnen jonge generaties en religieuze gemeenschappen.

Dan naar Urk. Mensen hebben vaak een vertekend beeld van plaatsen zoals Urk, waardoor het lijkt dat er maar beperkte acceptatie voor de LHBTQ+ gemeenschap is. Met coming-out day 2024 voor de deur is het een goed moment om te onderzoeken hoe een dorp als Urk zich verhoudt tot de maatschappelijke ontwikkelingen. Verandert de houding tegenover coming-out in een religieuze gemeenschap? Wordt dit inmiddels beter geaccepteerd, of blijft de weerstand groot? Verslaggever Milou Haack is op pad gegaan in Urk om dit verder uit te zoeken.


Jelle Zijlstra, uit de kast gekomen in Amsterdam heeft zijn coming-out als heel gemakkelijk ervaren. “Het was geen big deal, iedereen accepteerde het meteen,” vertelt hij. In tegenstelling tot veel anderen, had Zijlstra het geluk dat niemand in zijn omgeving problemen had met zijn homoseksualiteit. Toch zaten er ook mindere kanten aan die vanzelfsprekende acceptatie. Doordat het zo normaal gevonden werd, werd er eigenlijk nooit over doorgevraagd. “Als mijn broer met een meisje thuiskwam, ging alle aandacht naar hen, maar bij mij vroeg niemand ooit hoe het op dat gebied ging.”

Tot slot spraken we in de talkshow met Raúl en James, twee jongens met verschillende coming-out ervaringen. Waar Raúl veel moeite had met de acceptatie in zijn omgeving, groeide James op in een open klimaat waarin zijn geaardheid zonder problemen werd omarmd. Het volledige gesprek is hieronder te zien.

Over de auteur

Sam Wouters

Sam Wouters, geboren in 2003, is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met zijn twintig jaar heeft hij interesse in sport en misdaad. Sam streeft ernaar zijn journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en te groeien als een toekomstige journalist.