Reflectie

Vier jaar geleden stapte ik als 17-jarige voor het eerst de School voor Journalistiek binnen. Ik was net geslaagd voor de havo, maar ambitieus als ik toen al was, wilde ik meteen gaan studeren. Ik voelde me ontzettend geïntimideerd in het begin, omringd door mensen ouder dan ik en veel van hen hadden al meer levenservaring. Ze hadden al eerder opleidingen gevolgd of waren in tussenjaren naar het buitenland geweest. Toch voelde ik me snel thuis op de opleiding en kwam het besef dat journalistiek écht is wat ik wil doen, wat er ook voor zorgde dat ik meteen het eerste jaar mijn propedeuse behaalde.

IMG_4053

De cursus modejournalistiek aan de London College of Fashion.

Zowel tijdens de opleiding, maar ook buiten de opleiding, heb ik altijd gewerkt aan het opbouwen van mijn cv. Zo schreef ik in het eerste jaar al stukjes voor de lokale krant, de Uitgeester. Mode is iets waar ik erg in geïnteresseerd in ben, en daarom heb ik ook een cursus modejournalistiek gevolgd aan de London College of Fashion en ben ik later stage gaan lopen bij ELLE. In de jaren hierop heb ik talloze freelance opdrachten gedaan, verschillend van een platform voor dierenartsen, een platform voor kappers, een magazine over sport tot de website van een trendwatcher.

Schermafbeelding 2019-12-12 om 12.21.44

Schermafbeelding 2020-06-11 om 13.50.21Een aantal voorbeelden van mijn gepubliceerde werk.

Tijdens de opleiding voltooide ik mijn minor aan de San Francisco State University, wat mijn interesse in buitenlandjournalistiek heeft gewekt. Een logische stap was dus ook om de specialisatie Cross-Border Journalism te doen, waarin ik de kans kreeg mijn liefde voor mode te combineren met buitenlandjournalistiek, door bijvoorbeeld te schrijven over de invloed van het coronavirus op de internationale modeweken.

IMG_0022

Tijdens mijn minor in San Francisco.

Na vier jaar schrijven over verschillende onderwerpen ben ik er eigenlijk pas recent achter gekomen waar mijn passie nu echt ligt. Dat is namelijk bij de onderzoeksjournalistiek. Tijdens een cursus Onderzoeksjournalistiek van Media Perspectives deed ik namelijk met drie andere journalisten onderzoek naar de verschillen in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten tussen gemeenten. Dit onderzoek werd door verschillende media overgenomen, waaronder NOS, Dagblad van het Noorden, NPO Radio 2 en meer.

Als klap op de vuurpijl heeft Lucille Werner van het CDA Kamervragen gesteld over ons onderzoek (zie de video hieronder). Dit was zo’n mooie ervaring dat het me nu duidelijk is geworden: onderzoeksjournalistiek is waar ik verder in wil.

De opdracht voor AT5, waarin we onderzoek deden naar sekswerk in coronatijd, was hierop een mooie toevoeging. Ook op mijn vrije productie, bestaande uit portretten van mensen met een beperking, ben ik trots.

Met zekerheid durf ik te zeggen: ik ben er klaar voor om de arbeidsmarkt te betreden als (onderzoeks)journalist.