Multimediaal Verhaal: Grote verschillen in prijs gehandicaptenparkeerkaart tussen gemeenten

Gerrie Lischer (67) zit in een rolstoel. Wanneer zij ergens heen gaat, bijvoorbeeld naar haar accordeon les, is het belangrijk dat zij dichtbij kan parkeren. Daarvoor heeft ze een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK), zodat ze overal kan parkeren. In Beverwijk, waar Gerrie woont, kost het aanvragen van de GPK 61,25 euro. Daarentegen kost de kaart 471,25 euro in Heerlen. ‘In Beverwijk valt het nog mee, maar het is een slechte zaak dat er zulke grote verschillen zijn,’ vertelt Gerrie. Hoe kan het dat dat verschil zo groot is?

Ten eerste, wat is zo’n GPK precies? De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze dicht bij de ingang van voorzieningen parkeren, zoals de supermarkt of het ziekenhuis. Niet iedereen met een GPK heeft per se een beperking in het lopen zelf, dat schrijft Angela Carper, GGD-arts op Twitter. ‘Als je ernstige problemen hebt met je conditie, kun je ook niet ver en lang lopen. Denk aan kanker en de behandelingen die je uitputten, ernstige hartproblemen of ernstige longproblemen. Of er spelen zeldzame ziektebeelden, waarbij je ook niet meteen wat opvalt aan het looppatroon, zoals spierziekten. Of aangeboren afwijkingen aan de heupen of voeten, wat je niet kunt zien als iemand kleding draagt.’

Met een GPK kunnen mensen met een handicap dicht bij de ingang van voorzieningen parkeren, zoals de supermarkt of het ziekenhuis. Beelden: Aimée Kniese

Dat is heel handig voor mensen met een beperking, maar een gehandicaptenparkeerkaart krijgen zij niet zomaar. ‘Als zo’n kaart wordt toegekend heb je deze ook echt nodig. Om je werk te kunnen doen, onderwijs te volgen of je sociale contacten te onderhouden. Zo’n kaart is nodig voor je zelfstandigheid, voor de regie over je eigen leven. Het is noodzaak,’ vertelt Martin Boerjan, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid van belangenvereniging Ieder(in).

Belang van Gehandicaptenparkeerkaart voor gehandicapten

Voor Gerrie is een GPK ontzettend belangrijk. Gerrie is namelijk rolstoelgebonden en ze heeft de auto nodig om naar haar vrijwilligerswerk te gaan, maar ook wanneer ze bijvoorbeeld haar hobby’s wil uitvoeren, zoals zitskieën of handbiken. Gerrie’s auto geeft haar de vrijheid om volop onderdeel te zijn van de samenleving. ‘Het is ontzettend fijn en handig als je dichtbij kan parkeren, zeker met de rolstoel.’

Gerrie op haar handbike. Beeld: Gerrie Lischer

Hoewel Gerrie in haar eigen gemeente een redelijk laag bedrag van 61,25 euro moet betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart zou die in Nunspeet, Ermelo of Zaltbommel gratis zijn. Maar wanneer Gerrie zou wonen in de Limburgse plaats Heerlen, zou ze een heel ander bedrag moeten afrekenen.

Prijzen GPK verschillen sterk per gemeente

Uit data verzameld door Media Perspectives en gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, blijkt dat de gemeente waar je woont en waar je de GPK dus aanvraagt, van invloed is op de prijs die je moet betalen. De gemiddelde prijs van de GPK is 105,35 euro. Toch zijn er gemeenten waar de GPK soms wel meer dan 200 euro of zelfs 300 euro kost, met als uitschieter Heerlen, waar de GPK 471,25 euro kost.

In onderstaande diagram zijn de meest voorkomende prijsmarges van de GPK te zien:

Bron: Onderzoek Media Perspectives. Is het diagram niet te zien? Klik dan hier.

In onderstaande kaart is de gemiddelde prijs van de GPK per gemeente te vinden:

Bron: Onderzoek Media Perspectives. Is de kaart niet te zien? Klik dan hier.

Waar deze prijzen op gebaseerd zijn is onduidelijk. Als we kijken naar de cijfers lijkt het aantal inwoners in een gemeente of dat het een stad of een dorp is, niet uit te maken. Want in Eindhoven met 235.707 inwoners (233,00 euro) betaal je meer dan in Tilburg met 198.985 inwoners (105,00 euro) of Groningen met 233.218 inwoners (113,20 euro).

In onderstaande diagram zijn de prijzen voor alle gemeenten te vinden:

Bron: Onderzoek Media Perspectives. Is het diagram niet te zien? Klik dan hier.

Deze verschillen zijn ook te zien in kleinere gemeenten. Zo betaal je in Bergen (39,30 euro) en Heemskerk (58,10 euro) een relatief laag bedrag, terwijl de kosten bij vergelijkbare gemeenten, zoals Uitgeest (129,90 euro) of Castricum (186,70 euro), een stuk hoger liggen.

De vijf duurste gemeenten:

Gemeenten Prijs GPK
Heerlen, Limburg 471,25 euro
Oegstgeest, Zuid-Holland 341,20 euro
Lelystad, Flevoland 320,00 euro
Loon op Zand, Noord-Brabant 312,90 euro
Rucphen, Noord-Brabant 301,65 euro

Door decentralisatie van de zorgtaken in 2015 mogen gemeenten hun eigen regels voor de kaart bepalen, dat vertelt Ruud Koerts, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Bij een gedecentraliseerde bevoegdheid gaan de kosten nu eenmaal uiteenlopen. De ene gemeente heeft het immers anders georganiseerd dan de ander en niet altijd worden de kostenposten op dezelfde manier toegerekend.’

Onlangs heeft Lucille Werner van het CDA Kamervragen gesteld over het prijsverschil van de GPK tussen gemeenten. Beluister hieronder waarom ze een universele prijs voor de GPK zo belangrijk vindt:

Kwijtschelding kosten GPK
In sommige gemeenten kunnen de kosten van de GPK worden kwijtgescholden onder bepaalde voorwaarden. In Gemeente Alblasserdam kunnen inwoners bijvoorbeeld via de Sociale Dienst Drechtsteden bijzondere bijstand aanvragen wanneer zij de kosten voor de (hele) aanvraag gehandicaptenparkeerkaart of gehandicaptenparkeerplaats niet kunnen betalen. Ook in onder andere Boxmeer, Pekela, Rozendaal en Zoetermeer is een tegemoetkoming in bepaalde gevallen mogelijk.

De prijs voor de GPK is meestal opgebouwd uit twee delen; De kosten voor de aanvraag (ofwel de leges) en de kosten voor een medische keuring. Daarnaast wordt soms nog een prijs berekend voor de administratie- en/of afgiftekosten. Maar vaak is onduidelijk hoe de prijs is opgebouwd.

‘Voor zover dat in de gemeentelijke Legesverordening is opgenomen mag de gemeenten leges vragen. Er is geen limiet vastgesteld. Gemeenten mogen de hoogte van de leges zelf bepalen. Deze mag niet meer dan kostendekkend zijn,’ aldus de VNG.

In onderstaande visualisatie is te zien hoe het proces van het aanvragen van een GPK in zijn werking gaat:

Visualisatie: Aimée Kniese

Vlieland is een van de gemeenten waar de GPK gratis is. ‘Onze raad heeft er sinds 2019 voor gekozen in de legesverordening geen kosten meer in rekening te brengen voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart,’ vertelt Marja Veerdig-Robijn van de afdeling Burgerzaken van Gemeente Vlieland. ‘Voorheen was de kaart 21,00 euro.’

Daarentegen is de GPK in Heerlen het duurst met een bedrag van ruim 471 euro. Volgens gemeente Heerlen is deze prijs bepaald zodat alleen mensen die de kaart echt nodig hebben, deze aanvragen. ‘Nu de prijzen hoger zijn, wordt er beter over nagedacht,’ weet Sanne Theunissen, medewerker WMO in Heerlen. ‘Het maakt mensen kritischer, ze denken “Heb ik hem echt wel nodig?”.’

Een gratis GPK?
In zestien Nederlandse gemeenten is de GPK gratis. Hieronder vallen Sliedrecht, Ooststellingwerf, Vlieland, Ermelo, Nunspeet, Zaltbommel, Stadskanaal, Bernheze, Deurne, Mill en Sint Hubert, Someren, Son en Breugel, Bloemendaal, Heemstede, Hardenberg, De Ronde Venen en Borsele.

Daarnaast is er nog de variatie in regelgeving en in de kosten van de medische keuring. Mensen die de kaart voor het eerst aanvragen moeten de keuring volgens de wet altijd ondergaan. Bij een aantal gemeenten is deze prijs al meegenomen in de leges of wordt dit door de gemeente vergoed. Maar er zijn ook gemeenten waar je nog extra moet betalen voor de keuring. De prijs voor een medische keuring is gemiddeld 95,90 euro, maar in sommige gemeenten kost de keuring meer dan 200 euro.

Grote verschillen dus. Volgens Gerrie hoeft de GPK echter niet helemaal gratis te zijn. ’Als je het geld hebt voor een auto, zou je ook wat moeten kunnen betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart. 50 euro per vijf jaar zou ik een acceptabel bedrag vinden. Er moeten gewoon gelijke regels komen voor heel Nederland.’

Dataverantwoording

In deze multimediale productie heb ik geprobeerd de grote verschillen tussen de prijs van de gehandicaptenparkeerkaart tussen gemeenten te verduidelijken. Op de achtergrond heeft u de ervaringen en meningen van Gerrie Lischer gehoord. Lischer zit zelf in een rolstoel en zet zich in voor gehandicapten, bijvoorbeeld door haar werk als lid van de Participatieraad Beverwijk. De data over de prijzen van de GPK per gemeenten is verzameld door vier journalisten gedurende de cursus Onderzoeksjournalistiek van Media Perspectives, gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Om de data te verzamelen zijn de prijzen van de 352 gemeenten van de gemeentewebsites gehaald. Wanneer de prijs niet online te vinden was, hebben de cursisten met de gemeenten gebeld of gemaild. Het gaat om de prijzen voor het jaar 2021 en zijn dus zo recent mogelijk. Deze data is met de hand verzameld in mei 2021. Doordat dit handmatig is gebeurd, kan het incidenteel voorkomen dat het gaat om onjuiste gegevens. Hier ben ik bij de verwerking van de data niet van uit gegaan. De prijs van de GPK is opgebouwd uit de kosten voor de aanvraag/leges, administratiekosten en keuringskosten. De volledige dataset vindt u hier.