SvJ media

Selecteer Pagina

Het fotoproject van Vera Teuwsen ‘Am I so different now?’ daagt onze eerste indruk uit

Tweedejaars journalistiek student Vera Teuwsen deed afgelopen maanden de minor fotografie en maakte indruk met haar fotoproject ‘Am I so different now? Voor het project fotografeerde ze meerdere transgender personen in een spiegel. Wat is de achterliggende gedachte van dit fotoproject 

door | 20 06 2023, 10:06

Illustratie: Het verhaal van Frederick 

Bij haar project legt Vera de nadruk op de eerste indruk. ‘Een eerste indruk is iets waar je geen tweede kans voor krijgt.’ zegt Vera. ‘Het is moeilijk om iemand anders te zien dan onze eerste indruk’, vervolgt ze. Toch is ze van mening dat met extra informatie over een persoon, bewust of onbewust, onze mening kan veranderen.  

Ze concludeert ook dat onderwerpen over diversiteit en acceptatie voortdurend veranderen met de tijd. Ze worden van generatie op generatie doorgegeven. ‘De maatschappij lijkt zich steeds meer bewust van het feit dat er meer is dan alleen vrouwelijk en mannelijk’, aldus Vera. Ondanks dat, beweert ze dat mensen nog steeds in genderhokjes worden geplaatst.  

Het concept is om eerst mensen te portretteren en vervolgens hun transgender verleden te delen, om zo bewustwording te creëren. ‘Ik nodig de lezer uit om met deze informatie opnieuw naar de portretten te kijken en zich af te vragen: ‘Am I so different now?’. Vera wil dat mensen hun perspectief op deze mensen heroverwegen. Op deze manier probeert ze het publiek bewust te maken van een mogelijke verandering in hun kijk op deze individuen. 

Bekijk hier zelf het fotoproject ‘Am I so different now?’: 
https://fotominor.svjmedia.nl/portfolio/vera-teuwsen/

Meer informatie over de fotominor vind je hier:
https://husite.nl/minors/minors/fotojournalistiek-en-beeldredactie/

 

Vera Teuwsen, maker van het fotoproject