SvJ media

Selecteer Pagina

‘Ik heb Rutte elke dag getekend tot hij is gestopt’

Onze student Milou Idink post al maandenlang iedere dag een tekening van Mark Rutte. Wanneer minister-president Rutte afgelopen maandag (10 juli 2023) zijn taken neerlegt, zit ook de taak van Milou erop. Het Instagram account: ‘Ik teken Rutte elke dag tot hij stopt’ stopt met het tekenen van Mark Rutte omdat de wens van het account, en dus die van Milou, tot vervulling is gebracht. 

door | 14 07 2023, 20:07

Illustraties van het Instagramaccount van Milou

Milou start op 26 oktober 2021 anoniem als cartoonist van Mark Rutte op Instagram. Nu het account stopt, krijgt ze veel media-aandacht en maakt ze zichzelf bekend. “Ik heb verschillende connecties kunnen maken die mij zouden kunnen helpen in mijn journalistieke carrière” vertelt Milou. Het was volgens Milou wel een dilemma, want ‘is het wel een goed idee om jezelf als beginnend journalist bekend te maken?’ Hier op school leren we namelijk dat het van belang is om als journalist objectief te zijn. In de klas en met haar SLB’er praat ze er uitgebreid over. Met het account laat Milou zien dat ze maatschappelijk betrokken is en veel discipline heeft om toch elke dag te posten. “Journalisten delen ook hun mening op Twitter en er zijn andere manieren om onafhankelijk te werken”.  

Ze heeft inmiddels interviews gehad met OneWorld, Het Parool, Editie NL/RTL Nieuws, de podcast Internetten en NPO Radio 1. Daarnaast is ze ook benaderd door het AD en Hart van Nederland, maar die heeft Milou afgewezen. “Ik wilde niet steeds hetzelfde verhaal opnieuw vertellen: Waarom ik ben begonnen, wat mijn toekomstplannen zijn, etc.”  


Hoe heb je de motivatie gehouden om te blijven posten?

“De motivatie kwam in eerste instantie vanuit mezelf. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik kon waarmaken wat ik mezelf had beloofd. Daarnaast waren volgers een goede steun, want ze stuurden soms lieve berichtjes. Er waren ook momenten dat ik wat minder motivatie had. Op een gegeven moment had ik weinig likes in verhouding met het aantal volgers – nu 13,2 duizend – dus dat motiveerde niet heel erg. Maar ik doe het nu al zo lang, dus het was meer intrinsieke kracht om mijzelf te bewijzen.”  

Krijg je naast lieve berichtjes ook weleens haat? 
“Geen haat, maar sinds het groot in het nieuws is ontvang ik berichten zoals: ‘Heb je niks beters te doen’ of ‘Rutte is een groot man’. Dat soort berichten doen mij niet zoveel, want mijn omgeving is heel positief, wat mij erg support. Dus de negatieve berichten komen niet hard binnen. Wat ik wel echt erg vind, is als er vervelende comments komen over Mark Rutte. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die hem de dood in wensen. Ik heb daarom een disclaimer op mijn account staan dat ik dit niet tolereer en er zeker niet achter sta.”  

Als je nu iets tekent, teken je dan automatisch iets wat op Rutte lijkt?
 ”JA
, het is echt zo. Ik probeerde een meisje te tekenen en dan komen de ogen en rimpels, die Mark Rutte zo herkenbaar maken, toch weer terug. Die horen daar niet, maar dat gaat gewoon vanzelf.” 

Wat is het vervolg voor jou?  
“Ik wil nog niet te veel zeggen of delen maar ik praat met iemand over een expositie. Daarnaast heeft een dichter mij benaderd die waarschijnlijk wilt samenwerken.” 

Het eerste werk van Milou

Reacties van volgers: 
Maya Blumberg: Ik vind het heel leuk hoe politiek en humor zijn gecombineerd in de enorm creatieve tekeningen.  

Afra: Ik kon elke dag erg lachen om de creatieve tekeningen die op een leuke manier kritiek leveren op de politiek. Het brengt mensen samen. Ik denk vooral mensen die het niet erg eens zijn met hem, maar het kan ook op een leuke manier voor gesprekken zorgen! 

Sem Anne van Dijk: Ik zie accounts als iktekenrutteelkedagtothijstopt als één van de leukste kanten van sociale media. Humoristisch, creatief en dan ook nog eens met een vleugje maatschappijkritiek. Ik ben fan! 

Het interview met OneWorld is hier te lezen: https://www.oneworld.nl/mensenrechten/soms-zat-ik-niet-lekker-in-mijn-vel-en-dan-moest-ik-ook-nog-mark-rutte-tekenen/