De uithoeken van Nederland: sporten het minst en hebben het meeste overgewicht.

De uithoeken van Nederland: sporten het minst en hebben het meeste overgewicht.

Sporten houdt ons gezond en verkleint de kans op overgewicht. Bovendien maakt sporten deel uit van de Nederlandse cultuur zoals schaatsen en zwemmen. Daarnaast is voetbal de populairste sport in Nederland met 1,2 miljoen geregistreerde leden volgens het krantennieuws. Je zou daarom denken dat Nederlanders fanatiek zijn in het sporten, maar sporten we als Nederlanders wel genoeg? Of verschilt dit per provincie? En zien we dat verschil ook terug in wijken met het meeste overgewicht?

Top 10 wijken met het meeste overgewicht

  1. Nieuweschans in Oldambt
  2. Wijk 02 in Delfzijl
  3. Finsterwolde in Oldambt
  4. Nieuwe Mathenesse in Rotterdam
  5. Nieuwolda in Oldambt
  6. Musselkanaal in Stadskanaal
  7. Zuiderpark in Den Haag
  8. Overdinkel in Losser
  9. Noordbroek in Menterwolde
  10. Wijk 02 in Menterwolde

In de grafiek hierboven zijn de sportfrequentie en de top 10 wijken met het meeste overgewicht in Nederland weergeven. Hoe donker de provincie gekleurd is, hoe hoger de wekelijkse sport deelname is in vergelijking met de andere provincies.

Wat opvalt, is dat de provincies boven Utrecht de minst wekelijkse sport deelnemers hebben. Onder andere Drenthe, dit kan te verklaren zijn doordat Drenthe de meeste inwoners telt met overgewicht in 2020 volgens het CBS. Toch telt Groningen de meeste wijken met overgewicht.

In Groningen heeft de gemeente Oldambt drie wijken die vallen onder de top 10 wijken in Nederland met overgewicht. Waarom dit zo is, is nog niet te verklaren. Wel geeft 75% van de inwoners (boven de 18 jaar) aan dat ze drinkers zijn, volgensĀ allecijfers. Dus het is mogelijk dat dit invloed heeft want overmatig drinken zorgt voor vetopslag volgensĀ expertise centrumalcohol.

Zo zien we uit de grafiek dat de Noordelijke provincies de minste inwoners hebben die deelnemen aan wekelijkse sporten. De Nederlanders sporten wel genoeg maar aantal provincies moeten wel aan de slag, vooral Groningen. Dus maak een begin en pak deze winter je schaatsen!

Bronnen:

  • Bron Drenthe 75% zijn drinkers:

https://allecijfers.nl/gemeente/oldambt/#gezondheid

https://dekrantnieuws.nl/dit-zijn-de-vijf-populairste-sporten-in-nederland/

  • Bron Drenthe overgewicht in 2020:

https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2020/43/gezondheid-zorggebruik-en-leefstijl

Over de auteur