Plastic soep, wat is dat?

Plastic soep, wat is dat?

Heb je ooit wel eens gehoord van plastic soep? Plastic soep is een milieuprobleem dat de hele wereld aangaat. Het is een mengsel van afval en plastic dat in de oceanen terechtkomt. Het probleem van plastic soep komt voornamelijk doordat veel mensen plastic producten gebruiken. Plastic is makkelijk te verkrijgen en te gebruiken, maar het is ook moeilijk afbreekbaar. Het blijft dus in de oceanen terechtkomen, waar het een gevaar vormt voor dieren die het eten. Maar het veroorzaakt nog veel meer problemen! Bekijk de video om er achter te komen wat de plastic soep is en welke problemen het veroorzaakt!

De termplastic soep wordt gebruikt om de grote hoeveelheid plastic afval in de oceanen te beschrijven. Plastic zwerfafval kan komen uit rivieren, zeeën en meren en worden meegenomen door de stroming naar andere delen van de wereld. Plastic stukken kunnen klein zijn of juist hele grote stukken zoals emmers en flessen. Het zwerfafval kan schadelijk zijn voor de oceanen, de ecosystemen en de dieren die erin leven.

Hoe komt de plastic soep in de oceanen?
Er zijn verschillende manieren waarop plastic in de oceanen terechtkomt. Sommig afval wordt in de oceaan gegooid, bijvoorbeeld door schepen of vliegtuigen. Andere stukken plastic komen uit landen die aan de kust liggen. Als het afval niet goed wordt afgevoerd, kan het in de buurt van de kusten terechtkomen. Ook kan plastic afval in rivieren terechtkomen, dat vervolgens meegevoerd wordt naar de zee.

Wat doet de plastic soep met de oceanen?
Plastic zwerfafval kan de oceanen aantasten op verschillende manieren. Plastic stukken kunnen levensgevaarlijk zijn voor dieren die erin leven. Dieren kunnen in plastic stukken inslikken of erin verstrikt raken. Ook kan het de waterkwaliteit in de oceaan verminderen, omdat het plastic afval chemicaliën zoals pesticiden bevat die in het water kunnen terechtkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop plastic soep kan worden voorkomen. Het is belangrijk dat we plastic afval goed recyclen en afvoeren. We moeten ook proberen om plastics zo veel mogelijk te vermijden en te vervangen door biologisch afbreekbare materialen. De plastic soep is een groot probleem dat de oceanen aantast. Als kinderen leren over de plastic soep, kunnen ze helpen om het probleem op te lossen. 

Over de auteur