RIVM Samen Meten Wrapped 2023

RIVM Samen Meten Wrapped 2023

“Hoe kunnen we op een creatieve maar informatieve manier onze Samen Meten community een overzicht geven van wat we in het afgelopen jaar allemaal bereikt hebben?” Dit is de vraag waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aanklopte bij de studenten Lars, Kevin, Ilse en Lynn van de minor Datavisualisatie en Infographics aan de Hogeschool Utrecht.

Samen meten is het ‘citizen data science’ platform van het RIVM. Dit is een platform voor burgerwetenschappers in Nederland die geïnteresseerd zijn in het meten van fijnstof, geluid en water. Burgerwetenschappers kunnen zelf informatie over deze onderwerpen in hun omgeving verzamelen door een sensor te plaatsen. Deze sensoren zetten hun metingen om in data. Via Samen Meten kunnen burgerwetenschappers hun metingen delen. Het RIVM kijkt dan door middel van een rekenmodel naar de plausibiliteit van deze metingen. Met plausibiliteit bedoelen we de mate waarin gegevens worden beschouwd als waar en geloofwaardig.

Voor het RIVM hebben wij als groep gewerkt aan het Jaarverslag van 2023. Bij de samenwerking aan deze opdracht kwamen de expertises vanuit de studies Integrale Veiligheidskunde, Cloud en Cybersecurity en Communicatie en Multimedia design samen om met een plan voor het RIVM te komen.

Namens het RIVM waren wij ook uitgenodigd om naar de Samen Meten Participatie dag te komen. Hier konden wij ook met de doelgroep spreken. Wij zijn tijdens deze dag en hierna dieper in gegaan op wie de doelgroep is, wat de doelgroep doet en wat de doelgroep graag terug zou willen zien hebben wij de inhoud van het Jaarverslag bepaald.

Verder hebben wij vanuit het RIVM hebben een dataset verkregen waarmee verschillende punten uitgelicht konden worden. Zo hebben wij gekeken naar waar de meeste sensoren zich bevinden. We hebben gekeken naar waar de meest noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke sensoren zich bevindt en we hebben gekeken naar de groei van de sensoren over het afgelopen jaar.

Naast deze dataverwerking hebben wij ons ook gefocust op de Samen Meten Community. Hier kunnen participanten zijn/haar data delen en mee lezen met andere participanten. Samen Meten heeft een online forum, een Twitter account en een Instagram account waar zij regelmatig posten. Ook wordt er vanuit het RIVM Samen Meten een aantal keer per jaar een nieuwsbrief verstuurd. Dit is ook hoe het Jaarverslag verspreid zal worden.

Het Jaarverslag is uiteindelijk vormgegeven als een Wrapped Up. 5 onderwerpen zijn verdeeld over 5 slides waar wij induiken op relevante feitjes, wij lichten nieuwsberichten uit, laten de dataverwerking zien, geven tips om slim(mer) te meten en focussen wij ons op de Samen Meten Community.

De Samen Meten Wrapped is in het jaar 2024 goed te gebruiken tijdens presentaties en mee te versturen als video in de eerstvolgende nieuwsbrief naar lezers van Samen Meten. Eventueel is het product door te ontwikkelen aan de hand van animatie. Ook is deze makkelijk mee te nemen naar volgende jaren.

Deze Samen Meten Wrapped heeft voor iedere lezer iets leuks om terug te zien. Voor de participanten is het leuk om te zien waar zij het voor doen en waaraan zij het afgelopen jaar hebben bijgedragen. Daarnaast is het voor het RIVM Samen Meten ook een handige tool om terug te kunnen blikken en vooruit te kunnen kijken naar het nieuwe jaar. Hier hebben wij ook een slide voor toegevoegd. Zo kunnen zij ook hun doelen delen met de Samen Meten Community.

Over de auteur