“Ik denk dat een hele hoop jongeren niet door hebben hoe belangrijk de provincie is voor hun eigen leven.”

“Ik denk dat een hele hoop jongeren niet door hebben hoe belangrijk de provincie is voor hun eigen leven.”

Foto: Shutterstock

UTRECHT- De Stembussen voor de Provinciale- Staten en waterschappen zijn morgen weer geopend. Op 15 maart mogen 13,3 miljoen Nederlanders, waarvan 800,000 jongeren, hun stem uitbrengen. Dat meldt statistiekbureau CBS op basis van voorlopige cijfers. Desondanks blijkt dat de afgelopen 12 jaar de interesse in de politiek onder jongeren is gedaald. Thijs Kruger (28) is Beleidsmedewerker bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer en hij staat 11e op de kieslijst tijdens de Provinciale- statenverkiezingen in de provincie in Utrecht voor de VVD. Hij legt het uit waarom politieke participatie onder jongeren belangrijk is.

 

 

 

Ontstaan politieke interesse

Thijs Kruger (28) begon al op jonge leeftijd geïnteresseerd te raken in de politiek: “Ik merkte al vroeg dat ik een andere mening had dan mijn ouders. Zij zitten beiden meer de linkse hoek dan ik. Mijn moeder zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. We hadden het dan over zaken zoals het klimaatbeleid.”  Zo kwam hij erachter dat hij meer rechts is en dat de VVD meer zijn partij is. “Vervolgens sloot ik me aan bij de JOVD de jongere partij van de VVD. Naderhand ging ik rechten studeren en ging de politiek op een lager pitje. Toch merkte ik dat de politiek meer mijn richting was dan rechten, omdat ik een intrinsieke verantwoordelijk voel om meer maatschappelijk betrokken te zijn.” Zodoende besloot hij na zijn master zijn politieke ambities weer op te pakken. Nu voert hij campagne voor de aankomende verkiezingen 15 maart.

 

Belang van politieke participatie onder jongeren

“Ik denk dat een hele hoop jongeren niet door hebben hoe belangrijk de provincie is voor hun eigen leven. De provincie gaat onder andere over de woningbouw, dus of je een betaalbare studentenkamer of een betaalbare huurwoning kan vinden of dat je later een huis kan kopen.” Volgens Kruger is dit een van de vele voorbeelden die belangrijk zijn en die veel jongeren aan gaan.

“Ik denk op het moment dat jongeren weten wat voor rol de provincie daarin speel en hoe belangrijk het is om daarover mee te praten denk ik dat die participatie wel omhoog zal gaan. Ik zie het ook als mijn taak, op het moment dat ik gekozen zou worden, om het belang van de provincie helderder te maken en naar de jongeren toe te brengen. Ook hoop ik dat als andere jonge kandidaten dat gaan doen, dat je zal zien dat de participatie zal toenemen bij de volgende verkiezingen.”

Hoe wek je interesse bij jongeren?

Het is duidelijk dat het belangrijk is dat jonge mensen mee denken en vooral gaan stemmen 15 maart. Hoe bereik je dat? Kruger vertelt hierover: “Ik ben van de week naar Amersfoort geweest om met scholieren uit VWO 5 en 6 te praten over politiek. Zij hadden scherpe vragen over hoe wij bijvoorbeeld onze plannen wilde betalen, waar halen we dat geld vandaan als gaat over het investeren in het openbaar vervoer of investeren in wegen. Je ziet dat wanneer jongeren ermee in contact komen dat ze er echt over gaan nadenken. Ik hoop dat bij volgende campagnes meer van dit soort activiteiten worden georganiseerd op bijvoorbeeld scholen.”

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.