Op Haar Plek – Milou Deelen

‘Na 17 maart 2021 zal er wederom geen afspiegeling of microkosmos zijn van het Nederlandse volk, wat betreft gender of geslacht. En een dergelijke gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de Kamer is cruciaal als duidelijk symbool van gelijkwaardigheid én omdat het er politiek-inhoudelijk toe doet wie volksvertegenwoordiger is’, betogen Rozemarijn van Dijk en Joop van Holsteyn in hun stuk in de Volkskrant begin dit jaar. Wat bleek? Zo’n 31 procent van de Tweede Kamer was op 1 januari 2021 vrouw.

Of je als jongen of als meisje ter wereld komt is nog altijd in veel landen bepalend hoe je leven er verder uit gaat zien. Ook in Nederland zijn we er nog niet, volgens Milou Deelen. De schrijfster, journalist en feminist houdt zich veel bezig met emancipatie van vrouwen en vindt dat we altijd op moeten blijven letten: “Ik denk dat feminisme altijd nodig zal zijn. Het is niet altijd nodig om vrijheden te bevechten, maar het is er ook om onze vrijheden te bewaken, zoals de abortuswet. Ik hoop dat bepaalde dingen wel meer vanzelfsprekend worden, zodat we over twintig jaar niet meer hoeven te roepen dat er meer vrouwen in de politiek moeten.”

De vraag waarom feminisme anno 2021 nog zo nodig is, is voor Milou makkelijk te beantwoorden: “Omdat mensen nog niet gelijk behandeld worden. Eén op de vijf vrouwen wordt verkracht, seksoverschrijdend gedrag is nog een groot probleem, er vindt huiselijk geweld plaats, er moeten meer vrouwen in de top en in de politiek komen, de representatie op televisie is nog altijd niet goed in vergelijking met de samenleving. Overal om je heen zie je dat vrouwen nog geseksualiseerd worden en zo kan ik wel even doorgaan.”

Ook Linda Duits, onderzoeker gespecialiseerd in gender, is het eens met Milou: “Er zijn veel thema’s van de tweede feministische golf die niet zijn opgelost en die nu opnieuw opborrelen. Kwesties als seksueel geweld en kinderopvang bijvoorbeeld.”

Als het gaat om geweld tegen vrouwen, kunnen de bovenstaande uitspraken door een onderzoek van de European Union Agency For Fundemental Rights bevestigd worden. Zo blijkt uit hun cijfers dat één op de twintig vrouwen slachtoffer is geweest van verkrachting vanaf de leeftijd van 15 jaar, vermijdt meer dan de helft van alle vrouwen in de EU bepaalde situaties of plaatsen, uit angst voor seksueel of fysiek geweld, is zo’n achttien procent van de vrouwen slachtoffer geweest van stalking vanaf de leeftijd van 15 jaar.

Nadat Milou in 2015 lid was geworden bij de studentenvereniging Vindicat in Groningen, werd ze met enige regelmaat uitgemaakt voor ‘hoer’, ‘slet’ en ‘laag’. In maart 2017 was het kookpunt bereikt en besloot ze een filmpje te maken over slutshaming en deze te plaatsen op haar Facebook. Het filmpje werd binnen no-time duizenden keren bekeken. “Ik werd uitgemaakt voor vuile feminist. Toen ging ik een beetje uitzoeken wat dat dan was en toen ik zag waar het feminisme voor stond, wist ik eigenlijk: ja dit ben ik.” Sinds dat moment houdt Milou zich actief bezig met het feminisme. Ze schrijft erover, ze spreekt zich erover uit en is anno 2021 niet meer weg te denken uit ‘bekend feministisch Nederland’.

Het filmpje dat in 2017 viral ging, is volgens Milou haar “redding” geweest.

https://youtu.be/aspllUt1AF4