Jongerenoverlast door corona enorm gestegen

Het aantal meldingen van overlast is flink toegenomen sinds de coronacrisis. Vooral bij jongeren is dit aantal sterk gestegen. Met in februari nog zo’n vierduizend meldingen, steeg het in maart naar ruim negenduizend en in april kwam het aantal meldingen tot een piek, met 17.379 meldingen voor overlast door jongeren.

Andere tijden op de dag thuis
Die piek is volgens Mireille Beentjes, strategisch woordvoerder van de politie, te verklaren door het begin van de lockdown. “We hebben niet paraat waarvoor precies elke melding gemaakt is, maar het valt wel redelijk te verklaren. Destijds werkte het overgrote deel van de Nederlanders thuis, het virus was iets nieuws en ik denk ook dat mensen gevoeliger zijn voor prikkels door al dat binnen zitten. Hier komt dan nog bij dat jongeren die maand niet naar school gingen en zich waarschijnlijk verveelden. Dit samen zorgde voor een beetje meer overlast, maar waarschijnlijk vooral door het feit dat mensen meer overlast erváren.”

Wie veel last had van al dat thuiswerken en die geluiden om zich heen, was Anita* “Normaal zit ik vier dagen in de week van half negen tot vijf uur op kantoor, dan kom ik thuis en hoef ik niet meer aan mijn werk te denken. Nu werkte ik thuis en door het homeschoolen, waren mijn werktijden anders. Ik werkte bijvoorbeeld een paar uur ’s middags en ging dan ’s avonds nog door.” Uiteindelijk heeft Anita toen twee meldingen gedaan bij de politie: “Afgelopen lente was het vaak onrustig bij mij in de buurt. Ik woon tegenover een veld waar veel hangjeugd te vinden is. Door hun geschreeuw en ook nog eens de veel te harde muziek die zij aan hadden staan, kon ik me totaal niet focussen op mijn werk en heb ik na een aantal keren afwachten, toch twee keer de politie moeten bellen.”

“Normaal had ik wel in de kroeg gestaan”
Luus van zestien* is tijdens de crisis weggestuurd van straat vanwege overlast: “Normaal gaan we op vrijdag en zaterdag uit. Afgelopen augustus gingen veel van mijn vrienden niet met vakantie, net zoals ik. Die avond zaten we in een parkje bij mij in de buurt, met muziek en drank. Om een uurtje of tien kwam er politie en werden we naar huis gestuurd.” Luus is hiervoor nog nooit in aanraking geweest met politie: “Ik hou helemaal niet van op straat chillen, maar het kan nu niet anders. Normaal had ik wel in de kroeg gestaan.”

In augustus is er met 55.726 duizend geregistreerde meldingen een piek van het totaal aantal meldingen. Deze piek komt vooral door het aantal meldingen van geluidshinder. Die geluidshinder werd vaak ervaren in augustus door een aantal redenen vertelt Beentjes. “Augustus was een warme maand, waarin veel mensen zomervakantie hadden. Daarnaast was de horeca open, er mochten georganiseerde evenementen plaatsvinden, het virus leek een beetje gedimd en mensen zochten elkaar op in parkjes en open velden.” 

Doordat volwassenen nu op tijdstippen thuis zijn waar ze normaliter op kantoor zouden zitten, horen en zien ze meer, dus wordt er meer overlast ervaren. Daar komt ook nog bij dat jongeren waarschijnlijk meer op straat zijn dan normaal.

*De echte namen van Luus en Anita zijn bekend bij de redactie

Verantwoording van de gebruikte data
De data van de grafiek zijn cijfers die gehaald zijn uit de open database van de politie. Zij hebben  in deze dataset onderzoek gedaan naar het aantal geregistreerde overlast, opgedeeld in diverse maten van overlast. In de dataset zijn cijfers van 2012 tot en met januari 2021 zijn terug te zien. In mijn grafiek heb ik enkel gebruik gemaakt van de meldingen overlast jeugd en de totaal registraties overlast en heb ik gekeken naar de periode januari 2020 tot en met december 2020.