Halve werkweek nodig voor huur studenten

Halve werkweek nodig voor huur studenten

Een studentenhuis in Nijmegen, Beeld: Max den Boer

Het kabinet overweegt weer om de studiefinanciering in te voeren. Deze is met ingang van  schooljaar 2015/2016 afgeschaft waardoor de meeste studenten geen recht meer hadden op een basisbeurs en moesten gaan lenen. Voor de huidige studenten levert dit een hoge studieschuld op. Zeven op de tien studenten leende eind vorig jaar volgens cijfers van het CBS. Gemiddeld lenen deze studenten 700 euro per maand, wat dus neerkomt op 8400 euro per jaar. Volgens Censes woonde vorig jaar 52% van de studenten op kamers. Deze studenten moeten lenen omdat ze, als ze geen geld van hun ouders krijgen, de huur van hun kamer niet kunnen betalen.

Een student die in Amsterdam een kamer wil huren is al gauw meer dan 600 euro per maand kwijt. Gemiddeld kost een studentenkamer anno 2021 zelfs 635 euro in Amsterdam volgens het rapport van MVGM vastgoedtaxaties . Nu is Amsterdam ook meteen de duurste stad om te wonen als student. Pakken we de goedkoopste stad waar een universiteit staat zit je als student nog ruim boven de 300 euro. In Enschede betaal je als student het minst, een gemiddelde studentenkamer kost daar zo’n 350 euro. Volgens Martijn de Graaf, Regional Manager bij het eerder dit jaar overgenomen Kamernet, HousingAnywhere is het verschil in prijzen niet vreemd. ‘’Er zijn simpelweg een stuk meer studenten die in Amsterdam willen wonen dan bijvoorbeeld in Enschede. De vraag naar studentenwoningen in Amsterdam is hoger dan in de rest van Nederland en dus ligt daar de prijs het hoogst’’.

Een student in Amsterdam moet gemiddeld ruim 20 uur per week werken om zijn of haar kamer te kunnen bekostigen. Dit komt uit op 80 uur per maand. Een halve full time baan. ‘’Ik ben het er mee eens dat dat bijna niet meer te doen is, maar wij bepalen de prijs ook niet. Het liefst bieden wij kamers aan voor een schappelijke prijs’’, aldus de Graaf. Na Amsterdam is het voor de studenten in Utrecht een hels karwei om een kamer te kunnen bekostigen. In de Domstad moeten studenten gemiddeld bijna 73 uur werken per maand. Rotterdam maakt de top drie af. Hier moet een student  ruim 65 uur per maand werken om een studentenkamer te kunnen bekostigen.

Wanneer het plafond bereikt is weet niemand. Volgens de Graaf is dit een moeilijke kwestie. ‘’Dit vind ik een lastige. Je ziet inderdaad dat de prijs gestegen is de afgelopen tijd maar ik verwacht dat het plafond nog niet bereikt is’’. Ook dit heeft te maken met vraag en aanbod. Zolang de vraag naar  studentenkamers groter is dan het aanbod zal de prijs blijven stijgen. De Graaf verwacht niet dat het opnieuw invoeren van studiefinanciering invloed zal hebben op de hoogte van de huur. Het zal wel in kunnen houden dat studenten minder hoeven te werken en zo meer tijd over houden voor hun studie.

Verantwoording datavisualisatie:

In deze visualisatie zijn de cijfers van de gemiddelde prijs voor een studentenkamer per stad van het rapport van MVGM vastgoedtaxaties meegenomen. Deze cijfers zijn gecombineerd met het minimum bruto uurloon van een 20-jarige student gebaseerd op een full time baan. Dit uurloon is € 7,78 volgens cijfers van Rijksoverheid. Voorbeeld: De gemiddelde prijs voor een studentenkamer in Nijmegen is € 485,- per maand. € 485,- gedeeld door (het bruto minimumloon van een 20-jarige) € 7,78 is 62,3. Een student in Nijmegen moet dus 62,3 uur per maand werken om zijn of haar huur te kunnen betalen. De grootte van de bolletjes geeft de hoogte van het aantal te werken uren weer.

Over de auteur