Vrouwen boeken vooruitgang

Vrouwen boeken vooruitgang

 

Vrouwen behalen nu meer wo-diploma’s dan mannen in Nederland. Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onthullen een omkeer ten opzichte van 2016, toen mannen nog in de meerderheid waren. Wat drijft deze verandering?

In het Emancipatiemonitor 2022, gemaakt door het CBS, worden een paar redenen genoemd die hebben geholpen bij het succes van vrouwen in het wo-onderwijs. Ook al krijgen meisjes soms een lager schooladvies op de basisschool, presteren ze goed in het vervolgonderwijs. Ze zitten vaker op havo en vwo dan jongens en jongens verlaten vaker vroegtijdig de school. Dat heeft een directe invloed op hoeveel mannen en vrouwen er in het hoger onderwijs zitten.

Naast de cijfers in het onderwijs laat de Emancipatiemonitor 2022 zien dat steeds meer vrouwen aan het werk gaan. De loonkloof tussen mannen en vrouwen worden ook steeds kleiner in Nederland, vooral bij de overheid. Deze veranderingen laten zien dat vrouwen vooruitgang boeken, zowel op school als op het werk.

Dataverantwoording:

De gebruikte data voor dit artikel is afkomstig van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Specifiek heb ik informatie verkregen van pagina 1 en pagina 2 van de CBS-rapporten over mannen en vrouwen die studeren en gediplomeerd zijn in Nederland.

Om de verhouding van gediplomeerde vrouwen tot het totaal aantal studerende mannen en vrouwen te berekenen, heb ik de volgende formule toegepast:

(Gediplomeerde vrouw: totaal studerende m/v x 100 ) 

Deze berekening is ook toegepast op mannen. Deze formule biedt een percentage dat de verhouding van gediplomeerde mannen en vrouwen weergeeft ten opzichte van het totale aantal studerende mannen en vrouwen.

Over de auteur