Nog nooit waren festivalkaartjes zó duur

Nog nooit waren festivalkaartjes zó duur

Foto: Pexels

De evenementensector moet ook aan de inflatie geloven. De festivaltickets van 16 evenementen in Nederland en België zijn gemiddeld €15,89 euro duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. 

Lowlands 2023 gaat op kop wat betreft inflatie. Het festival doorbreekt niet alleen een kostprijs van 300 euro, maar de tickets zijn ook 45 euro duurder geworden. De prijs van de kaartjes is in elk geval geen drempel voor de kaartverkoop. Lowlands 2024 was binnen 15 minuten uitverkocht, nog sneller dan vorig jaar. Het duurde toen een halfuur tot alle kaarten verkocht waren. Volgens Susanne van Gulik, medewerker van een horeca en evenementen uitzendbureau, gaan jongeren ondanks de verhoogde prijs toch nog graag naar festivals. “Persoonlijk denk ik meer dat mensen nog steeds omwille van corona te lang hebben binnen gezeten waardoor ze dit verlies momenteel aan het inhalen zijn.  Onder de jeugd zelf merken wij sterk desondanks dat de prijzen duurder zijn geworden ze nog steeds open staan voor een feestje.”

In deze visualisatie wordt duidelijk dat Lowlands en PinkPop wat betreft prijsstijging vrij gelijkmatig oplopen. Hier onderscheid Down the Rabbit Hole zich omdat zij sinds 2022 enorm in prijs zijn gestegen. De tickets zijn van €210 in 2022 naar €280 in 2024.

De inflatie heeft dus een grote impact gehad op de prijs van festivalkaartjes. Door de oorlog is dit in een stroomversnelling gekomen. De kosten voor energie en materialen als hout, staal en benzine gestegen. Verschillende evenementen maken hier veel gebruik van onder andere voor de op- en afbouw van het festivalterrein. Materiaal wordt dus duurder maar ook de boekingskosten voor artiesten zijn flink gestegen. Echter houdt dit die-hard festivalganger Roosje niet tegen om toch een kaartje te kopen. “Voor mij is het echt de gezelligheid die erbij komt kijken. Bij een festival ben je de hele dag de hort op en je bent met mensen die je gezellig vindt. Ondanks de hoge kosten voor een ticket wil ik dat wel graag blijven doen.”

In deze visualisatie is duidelijk zichtbaar hoe de entreeprijs van de drie grote festivals zich verhoud tot de inflatie door de jaren heen. Zo wordt duidelijk dat de entreeprijs van Down the Rabbit Hole veel sterker is gestegen dan het inflatiecijfer. Het indexcijfer van Down the Rabbit Hole staat op 187,92 terwijl het inflatiecijfer op 124,44 staat. Voor Roosje maken de hoge prijzen niet zoveel verschil maar waarom dan niet? “Een festival is echt een belevenis en daar heb ik het geld echt voor over. Bijvoorbeeld voor Lowlands vind ik €300 voor een heel weekend wel veel geld maar het is ook een herinnering en een ervaring.”

Dataverantwoording

De data die ik heb gebruikt voor mijn visualisatie heb ik handmatig verzameld via verschillende websites. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van FestiLeaks, zij delen veel informatie over festivals waaronder de ticketprijs. Daarnaast heb ik cijfers verzameld over de inflatie van de afgelopen jaren en deze in Excel gezet. Deze heb ik omgerekend naar indexcijfers en op deze manier kon ik de cijfers gemakkelijk met elkaar vergelijken. Voor het inflatiecijfer van 2024 heb ik het verwachtte inflatiecijfer genomen. Voor dit verhaal heb ik drie grote festivals met elkaar vergeleken om zo een mooie verhouding tot stand te brengen.

Over de auteur