Vrouwelijke dj’s steeds meer in opkomst bij technofestivals

Vrouwelijke dj’s steeds meer in opkomst bij technofestivals

Music Background DJ Night Club Deejay Record Player Retro

Het festivalseizoen is weer begonnen. Elk festival verzamelen duizenden mensen zich om te gaan luisteren naar hun favoriete dj’s. Hierin heeft tot heden de mannelijke dj nog de overmacht. DGTL heeft echter de afgelopen twee jaar de streep bijna gelijkgetrokken.


Uit eigen gevonden data is gebleken dat het aantal vrouwelijke techno dj’s op technofestivals flink verschilt per festival. Vooral DGTL heeft de man/vrouw verhouding in 2024 bijna gelijk. DGTL heeft 49% vrouw en 51% man, terwijl Loveland 71% man en 29% vrouw heeft. Awakenings bungelt er een beetje tussen met 62% man en 38% vrouw.

Er zijn dus grote verschillen in de verhouding man/vrouw op verschillende festivals. Maar hoe komt dat dan? Rob van der Zwaan, van Festival Info geeft hier antwoord op: ‘’Het is te merken dat vrouwelijke dj’s steeds grotere slots toegewezen krijgen. Dat Lowlands Charlotte de Witte als headliner kiest, is hiervan een goed voorbeeld.’’ Daarbij denkt hij ook dat festivals zich steeds meer bewust worden van de man/vrouw verhouding.

Als je kijkt naar de afgelopen 5 jaar hebben alle drie de festivals een stijging zitten in het aantal vrouwelijke techno dj’s. Hoe komt het dat het aantal vrouwelijke techno dj’s stijgt? Bram Vermeulen van Festival Fans ziet in zijn database dat er steeds meer vrouwelijke dj’s bijkomen: ‘’Ik kan me voorstellen dat de dj-wereld voorheen een echte mannenwereld was waar het knokken was voor een plekje op de grote podia,’’ Aldus Vermeulen.

Dataverantwoording:
In dit artikel is zorgvuldig omgegaan met de gevonden cijfers. Om aan de aantallen te komen is er gekeken naar de line ups van de 3 festivals van afgelopen 3 jaar (2021 t/m 2023). De festivals zijn uitgezocht op de 3 technofestivals met de meeste bezoekers. Sommige van de festivals hebben meerdere edities, bij deze visualisatie is daar 1 editie per festival van uitgekozen. Bij Awakenings gaat het om de lente-editie en bij Loveland gaat het om het originele Loveland Festival. DGTL heeft maar 1 editie per jaar. Bij alle festivals zijn beide dagen gepakt.Het aantal dj’s van de festivals zijn geteld en geturfd waarbij een onderscheid is gemaakt tussen man en vrouw. Er is 1 persoon die zich definieert als non-binair, hierbij is ervoor gekozen om zowel man als vrouw mee te tellen. Daarnaast zijn er ook een aantal man en vrouw duo’s die samendraaien als 1 act, waarbij gekozen is om dit als vrouw mee te tellen.

 

Over de auteur