Wat moet je spelen om wereldkampioen te worden?

Wat moet je spelen om wereldkampioen te worden?

21-10-21

Het jaarlijkse wereldkampioenschap is weer begonnen. Nee het is geen voetbal of een andere algemene, maar de Leugue of Legends wereldkampioenschap ook wel bekend als Worlds. Inmiddels zijn de groepsfasen van Worlds 2021 voorbij en bereiden de participerende teams zich voor op de kwartfinale. De teller van de prijspoel staat op 2,25 miljoen dollar waarbij er voor de winnaar nog een extra hoeveelheid bij op komt door de verkoop van “skins” in het spel. Klein is het spel niet meer, maar hoe win je zo’n kampioenschap?

Voor de leek even snel een korte introductie: In het spel spelen twee teams tegen elkaar met ieder 5 spelers. De spelers hebben ieder een eigen rol waarbij ze ook hun eigen “Champions” spelen. Dat zijn karakters in League of Legends met ieder 4 verschillende moves. Er zijn op dit moment 157 verschillende champions uitgebracht. In het algemeen zijn er 5 rollen waarbij een professionele speler een groot deel van zijn carrière blijft: Top, Jungle, Mid, Bot en Support. Elke rol heeft zijn eigen taak waarbij later veel samengewerkt wordt om de tegenstander te verslaan.  Samen met hun coach welke champions ze om de buurt kiezen en uit de game verbannen.

Ik spreek met Matthijs. Hij speelt al jaren het spel en is inmiddels in een van de hoogste online divisies. Hij heeft het volgende te zeggen over het belang van champions: “Als je op hoog niveau speelt, dan weet je tegenstander precies hoe hij moet omgaan tegen een bepaalde champion en zij spelen zelf met een grote championspool. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe de andere champions gecounterd kunnen worden en hoe je zelf niet gecounterd wordt. Het is ook belangrijk om diverse champions te kunnen spelen zodat je niet voorspelbaar bent voor de tegenstander. Als laatste is het belangrijk dat je je kunt aanpassen aan de meta, als een champion sterk is moet je die comfortabel kunnen spelen.”

Om de twee weken brengen de makers van League of Legends, Riot Games een nieuwe patch/update uit om de game vers te houden en problemen op te lossen. Hierdoor verandert het spel snel en moeten professionele spelers snel kunnen adapteren naar wat de beste champions zijn voor de nieuwste patch. Op 21 September is de Worlds patch uitgebracht waarna op 5 Oktober de eerste groepsfase van Worlds is begonnen.

Wat is er tot nu toe gespeeld?

Er zijn veel verschillende cijfers die je kan bekijken om te zien welke champions het besten zijn. Voor het overzicht van de grafieken en voor de algemene lezer is ervoor gekozen om te kijken naar de belangrijkste data te kijken.

De data zijn verwerkt na de halve finale van Worlds: Als voorbeeld nemen we de champion Lee Sin. Hij is in 67 games van het wereldkampioenschap gespeeld en 36 keer geband. Daarmee is hij de meest gekozen champion met 98,6% Pick/ban ratio. Op nummer twee staat Miss Fortune met een PB ratio van 86,2%. Dat de champions populair zijn is te zien, maar hoe zit er meer dan 10% verschil tussen de twee. Lee Sin heeft een winstpercentage van maar liefst 55,6% en Miss Fortune van 48,7 %. Voor leugue is dat een enorm verschil en laat het zien hoe belangrijk het is om de juiste champion te kiezen.

Over de auteur