Eigen belang gaat voor eigen bevolking

Eigen belang gaat voor eigen bevolking

Bron: AOC Burgerschap

Met grote gekleurde posters popte de afgelopen weken de gezichten en kreten van politieke partijen op. Deze weken stonden volledig in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de turbulente tijden met de coronacrisis en al haar gevolgen, werd het duidelijk dat deze verkiezingen belangrijker waren dan ooit. Velen gingen stemmen. Zo ook ik.

Bij links ligt mijn voorkeur. Deze stroming is wat mij betreft het beste voor Nederland. Het beste voor onze wereld en onze toekomst, kijkend naar de klimaatcrisis. Weinig mensen deelden mijn mening. Bevreesd keek ik naar de exitpoll. Mijn angsten bleken bewaarheid. VVD kreeg er zetels bij zelfs na alle schandalen van de afgelopen jaren. FvD bemachtigde extra zetels na alle racistische en seksistische kreten van Thierry. Wat een nachtmerrie.

Deze uitslagen maakten mij duidelijk dat het overgrote deel van de Nederlanders niet omkijkt naar elkaar of zich überhaupt niet in elkaars schoenen lijkt te verplaatsen. Als ik spreek met collega’s of vrienden met de vraag waarom zij rechts stemmen, gaat het altijd om immigratie of de coronacrisis: ‘Het land zit te vol, de grenzen moet dicht of beperkt open.’ ‘Rutte heeft de coronacrisis ontzettend goed aangepakt, daar gaat het voor mij allemaal om.’

Hoe moet het voor migranten zijn om nergens welkom te zijn? Uit een oorlogssituatie of een ontzettend arm land te komen, een jarenlange asielprocedure te doorlopen om vervolgens alsnog afgewezen te worden en geterroriseerd te worden in je nieuwe Nederlandse buurt? Hoe moet het zijn voor alle slachtoffers van de toeslagenaffaire, vrouwen of mannen met een niet-Nederlandse achtergrond, om te zien dat Rutte er nóg meer zetels bij krijgt of dat steeds mensen in het land zo’n walgelijke man als Thierry Baudet steunen? Het lijkt erop dat racisme en liegen voor veel Nederlanders verwaarloosbare eigenschappen zijn in plaats van gigantische red flags. Wakker worden Nederland. Kies radicaal voor duurzaamheid.

‘Maar Rutte en Baudet denken aan het volk.’ Een leus die ik inmiddels te vaak gehoord heb. Is dat nu echt zo? Een huis kopen is bijna onmogelijk, de vaste lasten en zorgkosten worden steeds hoger. Er wordt weinig tot niets voor het klimaat gedaan, al beweert men van wel. Daarnaast polariseert de samenleving, de verdeeldheid groeit.

Wees je bewust dat als je op een rechtse partij stemt, je niet kiest voor je eigen ‘bevolking’, maar voor je eigen belang. Als je daadwerkelijk voor het volk gestemd had, koos je uit principe geen Rutte of Baudet. Want dan is een racistische uitspraak geen minpuntje, maar een no-go. Dan is een toeslagenaffaire geen verschrikkelijke fout, maar een onacceptabele nederlaag. En dan is de klimaatcrisis negeren geen beleidstekortkoming, maar een massamoord.

Over de auteur