Gotta catch ’em all: de Pokémon-kaarten rage

Gotta catch ’em all: de Pokémon-kaarten rage

Men doet er misschien geen moord voor, maar wel een roof. Internationaal worden er ramkraken en overvallen gepleegd voor dit zogenaamde “nieuwe goud”. Waar deze items eerst nog op het hoekje van de balie stonden, worden ze nu streng beveiligd. Wat is de mysterieuze materie waarvoor men plotsklaps zoveel over lijkt te hebben? Geloof het of niet, het slingert mogelijk ergens door je eigen huis: Pokémon kaarten.

Van ruilhandel op het schoolplein, naar serieuze business. Pokémon kaarten zijn waardevoller dan ooit. Op onlinehandel platforms als eBay, Etsy en Cardmarket.com kunnen de bedragen tot in de tienduizenden en soms zelfs honderdduizenden euro’s oplopen. De kaarten zijn over de hele wereld, schijnbaar plotsklaps, een enorme rage, ook in Nederland. “Of we Pokémon kaarten hebben? Nou, binnenkort niet meer,” antwoord een medewerker van de Intertoys in Veenendaal lachend. Ook andere speelgoedwinkelmedewerkers geven aan dat de kaarten razendsnel over de toonbank vliegen. Over om hoeveel kaarten het precies gaat, wordt niet verteld, die gegevens mogen ze niet verstrekken.

Jaarlijks publiceert de Pokémon Company (TPC) data waaruit onder anderen blijkt hoeveel kaarten zijzelf dat jaar hebben verkocht. 3,7 biljoen kaarten was het verbluffende resultaat van afgelopen jaar, en ze hadden er meer verkocht als ze op volle capaciteit konden printen tijdens de coronacrisis. In 2021 heeft het bedrijf 10% verkocht van de 34,1 biljoen kaarten die ze in 25 jaar hebben geproduceerd. In vijf jaar heeft TPC nog nooit zoveel kaarten binnen één jaar verkocht, blijkt uit gegevens van het platform Pokebeach. Een enkel jaar kwam wel in de buurt, namelijk het voorgaande jaar.

Verschillende gebeurtenissen hadden kunnen leiden tot de plotselinge toenemende populariteit van de Pokémon kaarten in 2020. De meest voor de hand liggende oorzaak is het 25-jarige jubileum van de Pokémon Company dat in 2021 wordt gevierd. Het bedrijf bestaat namelijk al sinds 1996. In een New Yorkse thanksgiving parade kondigt het bedrijf in 2020 al aan dat ze van plan zijn alles uit de kast te gaan halen om het Jubileum van TPC te vieren. Deze heads-up was waarschijnlijk de oorzaak voor de verdubbelde interesse voor de spelkaarten in 2020. In 2021 werd het jubileum voor het eerst gevierd door in oktober een nieuw kaarten set uit te geven. Tot en met april blijft het bedrijf nieuwe kaarten uitbrengen. Het iconische trading card game komt door zo’n stunt algauw in de schijnwerpers te staan en is onderhand het boegbeeld van het jubileum.

Er wordt gespeculeerd dat de rage binnenkort weer overvliegt, bijvoorbeeld omdat in april de jubileumviering afloopt. Daarbij is het aanbod aan Pokémon kaarten gestaagd aan het groeien. Volgens thegamer.com houden organisaties die de waarde van kaarten inschatten voor veilingen het zelfs niet meer bij omdat de hoeveelheid te overweldigend is. Wat sommigen betreft is de Pokémongekte daarom niet veel meer dan een financiële bubbel die elk moment uit elkaar kan spatten. Het aanbod kan namelijk zo groter worden dan de vraag. Zijn de aanzienlijke cijfers van de Pokémon Company enkel een kortstondige opvlieger? De tijd zal het leren.

Over de auteur

Caren Maris

Teksten, videos of audioproducties. Kunst, verhalen of muziek. Zolang ik creëer, ben ik tevreden. Ik uit mijn creativiteit graag in wat ik produceer en deins niet terug voor uitdagingen of nieuwe ideeën. Mijn nieuwsgierigheid neemt me mee naar protesten en demonstraties, vreemde vertoningen, unieke mensen en bijzondere praktijken. Neem bijvoorbeeld windmolendemonstraties, kerstmannenlopen en wolvenexperts. Of gewoon, de buurvrouw. Ik hou me graag bezig met maatschappelijke thema's, zowel op lokaal als nationaal niveau. Ik weet graag wat er onderling speelt en ben altijd op zoek naar een frisse kijk op de ontwikkelingen van deze tijd. Iedereen heeft wel wat te vertellen, en voor alles wat er te vertellen valt, heb ik wel een medium.