“Er zijn in die wereld mensen die het niet best met je voor hebben”

“Er zijn in die wereld mensen die het niet best met je voor hebben”

Als je aan kindsterretjes denkt komen er waarschijnlijk verschillende grote namen in je op. Denk aan een Shirley Temple of aan Kevin uit de filmreeks Home Alone. Of van vandaag de dag Jojo Siwa. Kindsterren zijn van alle tijden, hoewel veel Shirley Temple toch wel als het eerste kindsterretje zullen aanwijzen dat wereldbekend werd. Vaak hoor je dat wanneer deze acteurs en actrices in hun kindertijd een grote naam waren, dat ze later in het leven van de radar verdwijnen. En sommige die zelfs op het verkeerde pad terecht komen.

Macaulay Culkin (ook wel bekend als Kevin van Home alone) is een bekend voorbeeld van een kind ster waar het ‘mis’ mee ging. Hij werd sinds hij bekend is geworden iedere dag achtervolgd door de paparazzi. En er kwamen steeds slechtere foto’s van hem naar buiten.

De wildste geruchten deden zich ronde. En hij bleef de pers altijd vermijden. De vader van Culkin was zelf een acteur zonder veel succes met geldproblemen. En nam zijn kinderen mee naar zo veel mogelijk audities om deze problemen op te kunnen lossen. Audities en acteren stonden boven school, heeft Macaulay later in een interview verteld. Home Alone verscheen in 1990, een andere bekende film waar je hem uit kan kennen My Girl in 1991. En Home Alone 2 al weer in 1992. Veel tijd om naar school te gaan had hij ook niet. Op zijn 15besloot Macaulay dat hij er genoeg van had en dat hij terug wilde gaan naar school. Hij liet zich tot volwassene uitroepen om over zijn eigen geld te kunnen bepalen. Het bleek de voogdijstrijd van zijn ouders ingewikkelder te maken.

Sindsdien vermeed hij de pers maar de pers hem zeker niet. Af en toe liet hij wat van zich horen, maar hij kwam niet meer voor de camera en deed geen uitgebreide interviews. In 2016 deed hij bij the Guardian voor het eerst weer een groot interview. Op de vraag of de zorgen die mensen om hem maakten terecht waren antwoorde hij het volgende: ‘Nee niet per se. Natuurlijk gebeuren er wel eens gekke dingen, maar nee ik was niet zesduizend dollar per maand aan heroïne erdoorheen aan het spuiten. Het ding wat mij het meest ergerde was dat de pers deed alsof ze echt bezorgd om mij waren. Dat is niet zo ze jullie willen gewoon tijdschriften verkopen.’ Inmiddels is hij hier en daar weer met wat kleine dingetjes in de media weer verschenen. Zo was hij afgelopen november in een Gucci modeshow te zien, deed hij in 2018 een reclame als Kevin om kerstsokken te promoten. En was hij nog in een aantal films met een kleine rol weer te zien.

Maar er zijn meer voorbeelden van kindsterren die later niet zo goed met de bekendheid om konden gaan.

Macaulay Culkin (ook wel bekend als Kevin van Home alone) is een bekend voorbeeld van een kind ster waar het ‘mis’ mee ging. Hij werd sinds hij bekend is geworden iedere dag achtervolgd door de paparazzi. En er kwamen steeds slechtere foto’s van hem naar buiten.

Er zijn gelukkig ook genoeg verhalen van kinderen die vroeger bekend waren, en daarna een normale baan kregen en daar ook heel gelukkig van geworden zijn. De slechte verhalen worden door de media opgepikt en groot gemaakt.

(Klik hier voor de audio)

Voor veel kinderen is beroemd worden de ultieme droom. Julliette Walma van der Molen, ontwikkelingspsycholoog vindt dat ouders wel moeten waken voor de jeugdigheid van hun kind: ‘Het worden mini volwassenen omdat ze zich al zo professioneel weten te gedragen. Desondanks blijven het kinderen. Als ze een jaar of negen zijn snappen ze pas echt het verschil tussen feit en fictie, daarom is het heel belangrijk dat ouders duidelijk maken dat verliezen niet erg is. Anders kan dat heel veel stress opleveren.

Net als voor Annemieke begon het voor veel kinderen bij Kinderen voor Kinderen. Volgens Van Der Molen zijn de programma’s sindsdien heel anders ontwikkeld. ‘Het begon bij Kinderen voor Kinderen, waar ze met zijn alle aan het zingen waren. In teamverband. Nu zijn de wedstrijden gericht op tegen elkaar strijden. Het is niet is slechts, maar er moet voor gewaakt worden dat de druk niet te hoog wordt. Verder is het wel mooi om te zien dat er zo veel jong talent rondloopt.’

Wilma Landkroon scoorde in de jaren 60 en 70 verschillende hits. Met haar nummers ik heb een vraag, en 80 rode rozen betoverde ze vele Nederlandse kinderhartjes. Daarna was ze helemaal klaar met de muziekwereld. ‘Ik was het helemaal zat, ik voelde me gebruikt. Er zijn in die wereld mensen die het niet best met je voor hebben.’ Nu heeft ze recentelijk wel Rooske een jong meisje geholpen met een liedje opnemen. ‘De eerste keer dat ik haar hoorde zingen vond ik zo ontzettend mooi. Ik hoorde mezelf als kind erin terug.’ Maar om daarna weer een terugkeer naar de muziekwereld maken vond Wilma niet nodig. ‘Hierna zal ze het toch echt zelf moeten doen. Maar dat kan ze wel, ze heeft leuke ouders die haar helpen. Ik stond er toen der tijd helemaal alleen voor.’

Over de auteur

Elke van Goor

Mijn naam is Elke van Goor en ik ben in 2019 begonnen aan de opleiding journalistiek aan de SVJ. Begin 2024 studeer ik af en kan ik echt gaan beginnen in het werkveld. Op deze site laat ik zien wat ik heb gemaakt en geleerd in de afgelopen 5 jaar.