HIV, de veertig jaar durende epidemie die nog niet verslagen is

HIV, de veertig jaar durende epidemie die nog niet verslagen is

Foto: Pixabay

Sinds de eerste HIV-gevallen in 1980 blijkt de HIV-epidemie een hardnekkige last te zijn. De HIV-gevallen per land in de afgelopen 40 jaar lopen gigantisch uiteen. Waar het serieuze plaag is in het ene land, valt het weer enorm mee in de ander. De manieren waarop HIV verspreidt wordt kunnen ook verschillen, hier ligt misschien al een deel van de verklaring op de uiteenlopende gevallen. De manieren zijn: homoseksuele seks, heteroseksuele seks, injectie van drugs en van moeder op kind. Door te kijken naar het verschil in cijfers van Europese landen (Rusland uitgesloten), is er makkelijker een touw vast te knopen aan de HIV-epidemie

In landen waar veel betaalde seks, homoseksuele seks en drugs wordt gebruikt is het HIV-virus beduidend meer aanwezig. Dit vertelt ook Dr. M.G.J de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC. “In minder welvarende landen is het drugsgebruik en de hoeveelheid betaalde seks over het algemeen hoger, dit leidt tot meer HIV-gevallen”, legt de Boer uit. In Oekraïne is de situatie vrij ernstig mede door de economische val daar in 1990, wat leidde tot meer injecterend drugsgebruik en betaalde seks. De gevolgen hiervan zijn nog steeds te zien. Oekraïne telt sinds 1987, 309.971 gerapporteerde gevallen van HIV, verreweg het meest in heel Europa. In Noorwegen en Scandinavië zijn de cijfers over het algemeen laag. Daarnaast komen de meeste HIV-gevallen voor bij mensen met een migratie achtergrond. Volgens de Boer is de welvarendheid van deze landen is de grootste oorzaak van de lage cijfers, hiermee is het contrast met Oekraïne overduidelijk.

https://public.flourish.studio/visualisation/9376710/

In Nederland zijn de totale HIV-gevallen sinds het begin van rapporteren relatief hoog. “In Nederland komen de meeste HIV-infecties voor bij homoseksuele mannen, de kans op HIV is bewezen veel hoger te zijn onder die groep dan bij heteroseksuelen. HIV wordt namelijk sneller overgedragen door anale seks dan vaginale seks“, aldus de Boer. Wel is volgens het CBS het aantal HIV-gevallen in Nederland flink gedaald. Waar in 2010 nog 1287 nieuwe gevallen waren, bleef het in 2020 bij 336 nieuwe HIV-gevallen. Met deze daling is het interessant om te weten hoe veel impact HIV heeft en heeft gehad op Europa als geheel. Hierboven staat een datavisualisatie met de aantal HIV-gevallen per land sinds het begin van rapporteren. Doordat enkel de gevallen niet een representatief beeld geven, staat de populatie er ook bij vermeld. Zo kan een beter beeld geschept worden van de impact van HIV. De populatie cijfers zijn uiteraard een schatting en kunnen daarmee afwijken, deze cijfers zijn afkomstig van Worldometers.info. Alle data over de HIV-gevallen in Europa zijn gehaald uit het laatste HIV/AIDS rapport van de ECDC in samenwerking met de WHO. Hierin staat een hoop data betreft HIV, op basis van de tabel met cumulatieve cijfers per land sinds het begin van rapporteren is de datavisualisatie gecreëerd. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *