Steeds meer internationale jongeren willen studeren in Nederland, ook aan de Radboud Universiteit

Steeds meer internationale jongeren willen studeren in Nederland, ook aan de Radboud Universiteit

Bron: FakirNL via Wikipedia Commons

De laatste 5 jaar is het aantal internationale studenten op de Nederlandse universiteiten, ook bij de Radboud Universiteit, geleidelijk gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van ’Universiteiten van Nederland’. Op de universiteit in Nijmegen wordt door internationale studenten het meest een studie in de sector ‘Gedrag en Maatschappij’ gevolgd .

In 2021 waren ruim 23% van de studenten in Nederland uit het buitenland, blijkt uit het onderzoek. Aan de Radboud Universiteit was dat ruim 11% van alle studenten. “Radboud vindt het belangrijk om een internationale collegezaal te creëren”, zegt Treja Wilkens, beleidsadviseur internationalisering aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

De laatste jaren stijgt het aantal ingeschreven studenten die in Nederland een diploma willen halen, ook tijdens de coronacrisis. Wilkens geeft aan dat de Radboud Universiteit graag diversiteit wil en daarom internationale studenten werft. En op die manier stijgt het aantal dan ook. “Een internationale collegezaal heeft een meerwaarde, ook voor onze eigen Nederlandse studenten. Het heeft een meerwaarde als een student met mensen uit verschillende landen en culturen met verschillende visies in de klas zit, en samen dingen bestudeert. Dat is voor onze universiteit belangrijk.” In de periode gedurende de coronacrisis merkte Wilkens geen verschil met aanvragen om aan de Radboud Universiteit te studeren vanuit de studenten. Maar ze merkte wel verschil met het aantal studenten die in Nijmegen uiteindelijk kwamen. Het inreisverbod en vaccins speelden hier onder andere een rol in. 

Tijdens de coronacrisis is er wel minder gezocht op de universiteit door buitenlandse studenten. In de grafiek hieronder zie je dat er minder is gezocht op de Engelse term van de Nijmeegse universiteit.

https://public.flourish.studio/visualisation/9381882/

De studie sector ‘Gedrag en Maatschappij’ is al vijf jaar lang de grootste onder de ingeschreven internationale studenten aan de Radboud Universiteit, blijkt uit cijfers van ‘Universiteiten van Nederland’. En aan alle universiteiten van Nederland is het de laatste 4 jaar de meest gevolgde studiesector door internationale studenten. Onder deze meest gevolgde sector valt ook de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. “Ik ben verbaasd dat deze sector het meest gevolgd wordt door internationale studenten. Vaak is het beeld vanuit bepaalde landen uit het buitenland, vooral bij eerste generatie studenten, dat je in deze sector juist minder banen kan krijgen.” 

https://public.flourish.studio/visualisation/9380648/

Wilkens geeft aan dat de inschrijvingsdatum voor niet-Europese studenten geweest is. En dat er dit jaar minder inschrijvingen zijn dan vorige jaren. “Hier is niet echt een verklaring voor.”

De meeste internationale studenten aan de Radboud Universiteit zijn Europees en horen bij de Europese Economische Ruimte (EER). Wilkens geeft aan dat aan de Radboud Universiteit veel Duitsers studeren, omdat Nijmegen bij de Duitse Grens ligt. Ook betalen studenten uit de Europese Unie hetzelfde tarief als Nederlandse studenten, dit is goedkoop in vergelijking met andere landen. En dit is een voordeel, want als je vanaf buiten de EU komt betaal je een ander tarief. “Ik denk ook dat veel jongeren uit Europa het leuk vinden om in een ander land te studeren. Ook bieden wij in Nederland op een hoog Engels niveau onderwijs aan en dat is niet overal in Europa.” 

https://public.flourish.studio/visualisation/9381371/

Verantwoording: De datavisualisaties zijn gemaakt in Flourish. De gegevens komen van de website ‘Universiteiten van Nederland’ en Google Trends. De gegevens van ‘Universiteiten van Nederland’ zijn samengesteld op basis van een landelijk bestand, gemaakt door DUO met de Vereniging Hogescholen, VSNU, CBS en Inspectie van het Onderwijs. Het krijgt ieder jaar een update en het is voor het laatst bijgewerkt in februari 2022. Er is in dit artikel gekeken naar de data van alle universiteiten en specifiek de Radboud Universiteit. Van 2017 tot en met 2021. De gegevens van Google Trends zijn verzameld door een ongefilterde steekproef van Google-zoekopdrachten. Ze zijn geanonimiseerd, gecategoriseerd en samengevoegd. Deze data is ook van 2017 tot en met 2021.

De pictogrammen en plaatjes uit de visualisaties komen van Pixabay.

Over de auteur

Isabelle Welling

21 jaar | Journalist | Student SvJ | Minor gedaan in Ierland | Eerder: Afstuderen bij RTL Nieuws, Stagiair NOS Evenementen & Freelancer NUjij | Utrecht/Nijmegen