Populariteit langstlopende dramaserie

Populariteit langstlopende dramaserie

Mariska Hargitay in seizoen 24, aflevering 'Controlled Burn'

Law and Order: Special Victims Unit is in 1999 in première gegaan. Op 22 september 2022 is het vierentwintigste seizoen van start gegaan, dit maakt Law and Order: SVU de langstlopende drama serie in de geschiedenis. In het eerste seizoen maakt men kennis met Olivia Benson (Mariska Hargitay) en Elliot Stabler (Christopher Meloni). Mariska Hargitay zegt dit over haar rol: “SVU has become a place of meeting, a place of shared suffering, shared outrage, shared redemption, I can’t tell you what a gift that has been in my life, to participate in creating a place of community. I know the show has saved lives. I can’t tell you how many times I read the words ‘I’ve never told this to anyone’ in the letters I got from survivors disclosing their stories of violence and abuse to me.”

Mariska Hargitay in seizoen 1, aflevering ‘Stalked’

Ook in de cijfers is te zien hoe belangrijk de serie is. Bijna alle seizoen hebben een cijfer hoger dan een acht gekregen. Er zitten twee grotere dalingen in. Seizoen 16 en 18 zijn iets minder goed ontvangen door de fans, maar ook hier scoort SVU nog ver boven een 7,5.

Special Victims Unit ook wel SVU genoemd, is ontstaan vanuit Law and Order. Special Victims Unit maakt deel uit van de NYPD. SVU behandelt zaken die onder andere te maken hebben met verkrachtingen, grensoverschrijdend gedrag en kinderen. Twaalf jaar lang streden Olivia Benson en Elliot Stabler samen tegen het onrecht, maar na twaalf seizoenen had Meloni besloten om de serie te verlaten. Hargitay was nog niet klaar om afscheid te nemen van Olivia Benson, en ging alleen verder. Met gevolg dat de serie één van zijn meest geliefde duo’s kwijt is geraakt. Deze verandering blijft ook in de cijfers niet onopgemerkt. De serie is nooit meer zo populair geworden, nadat Chris Meloni vertrokken is.

Verschillende fans vinden dat SVU geen SVU is zonder Mariska Hargitay. Deze vrees was er ook toen Chris Meloni vertrok, maar was deze angst terecht. “Ik denk dat de serie dankzij de chemie tussen beide tegenspelers, zo populair geworden is. Dit heeft de serie tenminste erg geholpen. Toen ik hoorde dat Chris Meloni besloot de show te verlaten, schrok ik wel. Ik vond het ook wel spannend hoor. Ik was erg benieuwd hoe de serie nu verder zou gaan. Er werden nieuwe personages voorgesteld, en volgens mij moesten alle fans even wennen. Ik ben blij dat de kern van de serie hetzelfde is gebleven. De boodschap die de serie verkondigd blijft het belangrijkst, en ook in de laatste 11 seizoenen hebben ze dit over kunnen brengen. Ik mis de show van vroeger wel, en ik mis Chris Meloni. De chemie die Mariska en Chris hadden, is nooit meer teruggekomen. Persoonlijk vind ik de show minder goed dan vroeger, maar ik blijf de serie kijken zolang Olivia Benson strijd tegen het onrecht”, vertelt groot fan Sarah Devin Kaufman.

In de grafiek is er een daling te zien in seizoen 16 en 18. Deze daling is moeilijk te verklaren. In seizoen 15 moesten fans weer afscheid nemen van twee geliefde personages. Dann Florek (Captain Cragen) en Richard Belzer (John Munch) hadden beide besloten de show te verlaten. Ook worden de afleveringen in seizoen 16 verschillend ontvangen. Sommige afleveringen krijgen een acht als cijfer, maar andere afleveringen krijgen een magere zeven of zelfs een zes.

Seizoen 24 is op dit moment in Amerika op de televisie. De eerste paar afleveringen zijn goed ontvangen. Voor het eerst was er een crossover tussen Law and Order, Law and Order: SVU en Organized Crime. De crossover had alleen al in Amerika 6.8 miljoen kijkers. In seizoen 24 moeten fans weer afscheid nemen van een vaste personage. Kelli Giddish moet de serie verlaten. Ze heeft de afgelopen tien jaar Amanda Rollins gespeeld. Wat dit gaat doen met de kijkcijfers is niet duidelijk.

Dataverantwoording:
De data is afkomstig van de site IMDb. IMDb is site waar data te vinden is over films, series, thuis video’s en videospellen. Ook kan je er informatie vinden over je favoriete actrice of acteur, ratings en beoordelingen over films en series.

Ik heb gekeken naar de ratings van elk seizoen van Law and Order: SVU. Dit heb ik per seizoen in een Excel bestand genoteerd. Daarna heb ik de data overgenomen en deze op Flourish gezet. Vervolgens heb ik gekeken hoe ik de data het best tot zijn recht kon laten komen. Op de verticale as zie je dat de cijfers pas beginnen bij 7, dit is bewust gekozen zodat je het verschil tussen de seizoenen beter ziet. Een paar dingen vallen op in de tabel. SVU is nooit meer zo populair geworden na het vertrek van Chris Meloni en twee seizoenen zijn minder gewaardeerd door de fans dan andere seizoenen.

Ik heb proberen te spelen met kleur, achtergrond en tekst. Ik heb verschillende achtergronden geprobeerd, kleur en foto’s, maar beide voelden niet goed. Ik hou van eenvoudig en duidelijkheid, daarom heb ik gekozen voor deze datavisualisatie.

Over de auteur

Bente Meijer

Ik ben Bente Meijer en ik studeer journalistiek in Utrecht. Wij houden jullie elke week op de hoogte van het laatste nieuws.