Armoede beïnvloed het aantal moorden in Europa

Armoede beïnvloed het aantal moorden in Europa

Overal in de Europese Unie is er kans op armoede. Daarnaast is er ook in ieder land criminaliteit aanwezig, dat kan leiden tot doodslag of moord. Om te kijken of er een verband tussen moord en armoede aanwezig is in Europa, wordt dit vergeleken in deze datavisualisatie.

Armoede in Europa.

De Europese Unie is een continent wat bekent staat om vrede en vrijheid. Door het samenwerkingsverdrag is er veel hulp en ontwikkelingsbijstand voor Europeanen. Toch is niet ieder land even rijk en zijn er verschillen tussen de landen. ‘’Armoede is in Europa moeilijk te peilen door de koopcapaciteit per land, daar moet rekening mee worden gehouden’’ vertelt Jacob Jordaan hoogleraar Europa.

De armoede in Europa is vooral gebaseerd op werkloosheid, hoe meer werklozen hoe armer het land, aldus hoogleraar Jordaan. In de visualisatie is te zien dat het land met de minste kans op armoede  Tsjechië is met 10,1 procent kans op armoede . Dit heeft ook te maken met de lage armoedegrens die aanwezig is, wat Jordaan ook aangeeft. Het land met de meeste kans op armoede is Roemenië, 23,1 procent van de mensen heeft kans op armoede. Met aansluitend Letland, Estland, Bulgarije en Litouwen.

Moorden in Europa

De meeste moorden worden gepleegd in huiselijke kringen, vervolgd door criminaliteit. ‘’Tussen armoede en criminaliteit en geweld is er altijd een verband, zo ook in Europa’’ zegt de hoogleraar. Dit blijkt ook uit de datavisualisatie. Opvallend is namelijk dat de bovengenoemde landen, Roemenië, Letland, Estland, Bulgarije en Litouwen net als in de eerste visualisatie ook opvallen in de tweede visualisatie. Vooral Letland en Litouwen hebben een relatief hoog aantal moorden per 100 duizend inwoners.

Er is dus wel degelijk een verband tussen de kans op armoede en het aantal moorden per land. Opvallend is ook dat de uitspringende landen allemaal komen uit het Oostblok.

In de datavisualisatie worden de twee onderwerpen, moorden en armoede, met elkaar vergeleken. Bekijk deze hieronder.

Meer armoede, meer moorden | Flourish

Verantwoording data visualisatie:

De cijfer van het risico op armoede en het aantal moorden per 100.000 inwoners komen uit verschillende datasets. Beide zijn gebaseerd op het jaar 2019. Verder worden alleen de landen die officieel in de Europese Unie zitten meegerekend, dus niet alle Europese landen. Dit zijn in totaal 27 landen.

De eerste dataset die ik heb gebruikt is, komt uit dit PDF van het CBS: Risico op armoede of sociale uitsluiting in Europa – Armoede en sociale uitsluiting 2021 | CBS. Het CBS heeft de data gebruikt van Eurostat.  In dit onderzoek wordt de risico op armoede berekent in procenten, hier wordt rekening gehouden met de armoedegrens. Ieder land heeft een andere armoede grens (koopkrachtpariteit), zo wordt armoede op een eerlijke manier berekent.

De tweede dataset die ik heb gebruikt, komt uit dit artikel: Minder moorden in 2020, wel meer jongeren vermoord (cbs.nl). De officiële bron van de dataset is: CBS, UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime. In deze dataset wordt er aangetoond hoeveel moorden er worden gepleegd per 100.000 inwoners van de gemiddelde bevolking.

Over de auteur