Migratie-beperkende stemmingen op moties van afgelopen jaar

Migratie-beperkende stemmingen op moties van afgelopen jaar

Aankomende 22 november zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Normaliter komen er iedere vier jaar Tweede Kamer verkiezingen, maar door het vallen van het kabinet moesten er nieuwe verkiezingen komen, en zodoende gaat Nederland op 22 november een nieuwe zetelverdeling kiezen. 

Maar toch, dit kabinet viel niet zomaar, ze werden het niet eens over het migratiebeleid, en de VVD besloot om het kabinet te laten vallen. Nieuwe verkiezingen komen eraan, en partijen nemen allerlei, mogelijk nieuwe, standpunten in omtrent migratie. 

In het diagram hiernaast ziet u de zes grootste partijen van de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen volgens de politieke barometer van week 39. Hierin ziet u twee kolommen staan, een waarin uiteengezet wordt hoeveel stemmingen van partijen ‘migratie-beperkend’ zijn geweest in een jaar tijd. Van november 2022 tot oktober 2023 – twaalf maanden – zijn er bijna honderd moties geweest die over het thema migratie gingen. 

Een partij stemt ‘migratie-beperkend’, als zij de toestroom van migranten willen beperken wanneer zij stemmen op een motie. Een ingewikkeld verhaal natuurlijk, want wanneer stemt partij nou migratie-beperkend en wanneer niet? 

“De motie-Markuszower/Wilders over migranten uit veilige buurlanden bij de grens stoppen en terugduwen.” Dit is een motie die stamt uit een plenaire vergadering van 22 november 2022. Deze motie beperkt de migratie in zekere zin, dat migranten dus bij de grens gestopt en teruggeduwd worden. Dat is feitelijk gezien, migratie-beperkend. 

Uit het onderzoek is gebleken dat van die moties, de PVV hierin 89 keer migratie-beperkend heeft gestemd. De BBB volgt daarop met 60 keer, waarmee de VVD vervolgens de top drie afsluit met 51 keer migratie-beperkend stemmen. Rick van Well, promovendus aan de Universiteit Leiden, zag deze resultaten al aankomen.

“Dat de PVV bovenaan zou staan met het migratie-beperkend stemmen hadden we van tevoren al kunnen zien aankomen. Zij hebben zich al vaker uitgesproken tegen migratie, en deze uitslag was dan ook te verwachten.” Hoewel Van Well deze uitslagen al aan had zien komen, ziet hij nog iets opmerkelijks terug uit het onderzoek.

“In het politieke stelsel worden partijen vaak geduid als ‘links’ of ‘rechts’. Eigenlijk zie je meestal terug dat partijen die zich het meest tegen migratie uitspreken, dat zij als ‘rechts’ bestempeld worden. In de data zie je dan ook terugkomen dat de verhoudingen van ‘links’ en ‘rechts’ eigenlijk exact overeenkomen met de verwachtingen van het publiek. De PVV wordt gezien als een erg rechtse partij, en je ziet dus ook terugkomen dat zij het meest migratie-beperkend stemmen. Maar bijvoorbeeld GroenLinks, een partij die als redelijk links ervaren wordt, zie je dan ook als de partij met de minste migratie-beperkende stemmingen.”

Data-verantwoording

Dit onderzoek is gebaseerd op alle stemmingen op moties omtrent migratie, gedurende een periode van twaalf maanden tijd. Hierin is er gekeken naar het stemgedrag van de zes grootste partijen volgens de politieke barometer van week 39 gedurende november 2022 tot oktober 2023. Alle informatie is terug te vinden op www.TweedeKamer.nl, wanneer u de trefwoorden ‘migratie’ en ‘moties’ opzoekt, ziet u de verslagen van plenaire vergaderingen voorbijkomen. Op basis van de moties en daaropvolgende stemmingen is de data die u ziet in het diagram, tot stand gekomen. 

De overige partijen zijn niet meegenomen in dit onderzoek, alleen de zes grootste partijen volgens de politieke barometer van week 39 zijn weergegeven. De partijen PvdA en GroenLinks staan momenteel op één lijst, maar dat was gedurende het afgelopen jaar niet altijd zo. Daarom is er gekozen voor een aparte staaf voor beide partijen. Daarnaast staat Nieuw Sociaal Contract in de top zes van de politieke barometer, en daarom is er gekozen om Lid Omtzigt mee te nemen in het onderzoek. In de stemmingen kunnen afwijkingen zitten van zijn partijprogramma, dit omdat hij het afgelopen jaar nog niet namens Nieuw Sociaal Contract in de kamer zat. 

Over de auteur

Wesley Koopman

Wesley Koopman is tweedejaars student aan de school voor Journalistiek te Utrecht, ook is hij al een tijdje bezig bij Rick FM, waarbij hij programma's maakt over sport en entertainment. Zijn interesses liggen vooral bij de sport, politiek en evenementen.