Een talent en nu?

Een talent en nu?

Iedereen heeft wel eens een keer naar een talentenjacht gekeken. The Voice of Holland en Holland’s Got Talent zijn daar twee grote voorbeelden van. De meeste mensen die meedoen aan deze televisieprogramma’s proberen daar een carrière uit te krijgen, wat gebeurt er met deze talenten, hebben zij nu door dit programma een carrière of zijn ze langzaam vergeten?

Ingrid van Beek zat op het conservatorium en heeft veel mensen om haar heen zien meedoen aan dit soort talentenjachten. Sommige faalden en sommige hebben er daadwerkelijk wat aan over gehouden.  Zij heeft zelf ook gedacht om mee te doen aan een talenten jacht, maar doordat ze zag wat het deed met de mensen om haar heen heeft ze besloten dat niet te doen. “Ik denk dat je alleen een carrière kan krijgen door mee te doen met talentenjachten als je voorafgaand al een goed plan hebt. Je moet namelijk meteen gebruik maken van het bereik wat je hebt. Dat merkte ik ook om mij heen. De mensen die al duidelijk wisten wat ze wilde bereiken hebben dat ook bereikt. De juiste mindset hebben is vooral heel erg belangrijk.”

Namen die nu nog een grote naamsbekendheid hebben omdat ze mee hebben gedaan aan een talentenjacht zijn op twee handen te tellen. Waarom is dat zo? Ook Waylon en Martijn Krabbé vroegen dit zich af. Daarom zijn zij het programma Better Than Ever gaan maken. Dit is een zangprogramma waar kandidaten en winnaars van talentenjachten die langzaam vergeten zijn nog een keer kunnen laten horen wat ze kunnen.

Waylon is zelf een goed voorbeeld van een persoon die mee heeft gedaan aan de talentenjacht Holland’s Got Talent en daar daadwerkelijk een carrière aan heeft overgehouden. Hij gaat in gesprek met deze artiesten tijdens het programma Better Than Ever, om erachter te komen wat het probleem is. Want talent is het probleem niet.

Vaak heeft het te maken met de omstandigheden. Na zo’n programma begint namelijk pas het echte werk en moet je heel erg je best doen om te blijven opvallen. Daarnaast is het belangrijk om ook de juiste mensen om je heen te hebben. Daarbij heb je ook het echte leven wat er is en hebben vaak de talenten ook privéomstandigheden die niet helpen bij het behouden van een carrière in de muziek.

Wolf Kerpel heeft meegedaan aan The Voice Kids en speelt nu in verschillende musicals. “The Voice Kids heeft mij nergens gebracht, maar ik gaf niet op. Ik weet namelijk dat ik succesvol wil worden in deze wereld en ik doe alles om dat te bereiken. En doordat ik niet opgeef krijg ik juist deze kansen, zoals spelen in een film. Als het moeilijk wordt en je merkt dat je geen successen boekt betekent dit niet dat je niet nog successen kan behalen. Ik denk dus dat het vooral met je doorzettingsvermogen te maken heeft en natuurlijk moet je ook een beetje geluk en de juiste mensen om je heen hebben.”

Het betekent niet dat als je meedoet aan een talentenjacht je automatisch geen successen behaald. Kijk maar naar Maan de Steenwinkel, zij is nu één van de populairste zangeressen van het land. O’G3ne is ook een goed voorbeeld van een succesvolle winnaar, maar dat geldt niet voor iedereen.

Uit de cijfers blijkt dat bijna alle winnaars van The Voice of Holland een daling hebben in het aantal streams. Sommige winnaars zijn zelfs helemaal gestopt met het produceren van muziek. Hieruit blijkt dat er een grote kans bestaat dat het winnen van een talentenjacht niet meteen betekend dat je daadwerkelijk succesvol gaat zijn. Er zijn dus veel meer factoren die ervoor zorgen dat je succesvol wordt dan alleen talent hebben.

Over de auteur