Professionele Rocket League spelers verdienen als topsporters

Professionele Rocket League spelers verdienen als topsporters

“Ga lekker buitenspelen en laat die Playstation nou eens met rust!”, Als er een zin was waar Christian vroeger een hekel aan was het deze wel. Zijn moeder begreep niet hoe hij soms uren onafgebroken zijn favoriete spel Rocket League kon spelen. Nu is hij vijfentwintig en professioneel Rocket League-speler bij het E-Sports team Fort Templar Titans. Rocket League is een voetbalachtig computerspel, maar in plaats van voetballers besturen gamers auto’s die een grote bal in het doel moeten scoren. “Het spel vraagt je om heel erg precies te zijn, dat is voor mij eigenlijk het leukste”, vertelt Christiaan enthousiast. Hij is niet de enige die het spel zo leuk vindt. Wereldwijd spelen miljoenen kinderen het spelletje, dat overigens gratis te downloaden is.

Waar vroeger ieder kind knikkers had lijkt het wel alsof tegenwoordig ieder kind een manier heeft om te gamen. Het aantal gamers is de afgelopen jaren geëxplodeerd. In totaal speelt 73 procent van de Nederlandse jongeren weleens videogames. Met deze ontwikkeling mee zijn de afgelopen jaren E-sports teams ontstaan. Dat zijn professionele sportteams waarin meestal jongeren op het hoogste niveau gamen en hier ook geld mee verdienen. Rocket League is een van de spellen waarin dit op hoog niveau gebeurt, dit heet de Rocket League Championship Series (RCLS). De ontwikkelaar Psyonix organiseert sinds 2016 het toernooi waar veel geld in te verdienen valt. Het kampioenschap begon ooit als test met 8 Amerikaanse teams een totale prijzenpot van 55.000 dollar, maar is nu uitgeroeid tot een jaarlijks wereldwijd toernooi waarin 24 E-sports teams van over de hele wereld aan mee doen. De totale prijzenpot voor de finales bedraagt dit seizoen 2.100.000 dollar.

Op dat grote geld moet Christian nog even wachten, vorig jaar wist zijn team het alleen te schoppen tot de Europese finales. ‘Dit jaar hebben we veel geleerd en ben ik ook echt beter geworden. In Juli volgend jaar zijn de Europese finales, ik hoop daarbij te zitten.’ Voor nu gaan Christian en zijn teamgenoten vooral focussen op lokale Europese wetstrijden van de Rocket League Championship Series Europa (RSC EU). Hiermee zijn geen absurd hoge bedragen te winnen, het maximale bedrag dat hij kan winnen is ongeveer 300 euro.

Christian hoopt in de toekomst van E-sports zijn baan te maken en is blij dat ook zijn omgeving nu inziet hoeveel de game voor hem heeft gebracht. ‘Bijna al mijn beste vrienden ken ik via het online gamen. Ze wonen niet allemaal in de buurt, maar ik kan toch dagelijks iedereen spreken. Ik zie het zo: vroeger las iedereen een boek samen of ging je naar de film. Nu komen vrienden samen door te gamen.’

Over de auteur