Muziekindustrie verandert door de jaren heen: vinyl steeds populairder.

Muziekindustrie verandert door de jaren heen: vinyl steeds populairder.

Afgelopen jaren is er een flinke stijging in de totale omzet van de muziekindustrie. Tussen 2012 en 2022 is er een verschil van 153,3 miljoen euro in omzet. De muziekindustrie is in verschillende groepen verdeeld: fysieke producten (cd’s, vinyl, cassette), digitale downloads en digitale streams.  

2020 was het eerste jaar waarin vinyl populairder was dan cd’s. Al vanaf 2017 zagen we groei in de verkoop van vinyl ten opzichte van cd’s. In 2022 steeg de omzet daarvan met ruim 30 procent naar 37 miljoen euro. Vinyl is nu ongeveer 13 procent van de muziekmarkt. De omzet van cd’s daalde wel, met bijna 13 procent, naar een totaal van 15,3 miljoen euro. Cd’s zijn nu ongeveer 5 procent van de muziekmarkt.  

Van alle streamingsdiensten die beschikbaar zijn in Nederland, is Spotify het meest gebruikte platform om te streamen. Ook Apple Music en YouTube Music staan nog steeds hoog in de lijst. Radiozenders staan hoog in de lijst, zoals NPO Radio 2, Q-Music en SkyRadio. 

Hierboven is er in een visualisatie weergegeven wat de bestverkochte albums door de jaren heen zijn. Opvallend aan deze lijst is dat Adele drie keer in de lijst van bestverkochte albums staat. Zowel met haar album 25 als 30. Ook zie je dat de Nederlandse popmuziek de laatste jaren erg populair is, en naar verwachting blijft dat ook zo de aankomende jaren. Danny Vera heeft twee albums in de lijst, Froukje en nog zeven andere LP’s bevinden zich in de vijftig bestverkochte vinylplaten uit 2021.  

Uit onderzoek van de NVPI blijkt dat ook steeds meer jongeren vinyl kopen. Ze hebben een abonnement op Spotify, maar kopen daarnaast ook platen. Brenda Staphorst, eigenaresse van platenzaak Uptown Records gevestigd in Hoorn denkt dat jongeren steeds meer platen kopen door de muzieksmaak van hun ouders. ‘’Ze nemen deze muzieksmaak steeds meer over. Als je ouders hebt die veel met muziek bezig zijn geweest of veel muziek draaiden, dan groei je er ook mee op. De muziek waarmee ze dankzij hun ouders zijn opgegroeid, willen ze ook graag op vinyl hebben.”

Dataverantwoording:
De datavisualisaties in dit artikel zijn gebaseerd op data afkomstig van het NVPI. Van elk jaar (2012 t/m 2022) is de omzet van verschillende producten in de muziekindustrie weergegeven. In de tweede datavisualisatie is van elk jaar (2021 t/m 2022) het bestverkochte album weergegeven. Deze albums zijn allemaal in vinyl verkrijgbaar.
https://nvpi.nl/nvpi-audio/marktinformatie/marktcijfers/

Over de auteur