Stilte voor de stilte

Stilte voor de stilte

Eden Barendse (20) is al haar hele leven slechthorend en er is een kans dat haar gehoor nog minder wordt door de ziekte otosclerose. Otosclerose is een erfelijke botziekte waarbij zich sponsachtig bot vormt rond het slakkenhuis. Deze aandoening komt alleen voor in het bot rond het slakkenhuis. Als dit op de grens van het midden- en binnenoor gebeurt, dan kan dit gehoorverlies en oorsuizen veroorzaken.

Bij Eden is er een grote kans dat zij deze ziekte kan krijgen, aangezien haar oma en moeder ook otosclerose hebben. Als zij dit zou krijgen in combinatie met haar gehoor op dit moment, zou het zo kunnen zijn dat Eden volledig doof kan worden.

Dit gebeurde bij haar moeder. Sinds een paar jaar (bijna volledig) doof. Zij maakt gebruik van een Cochleair implantaat. Dat is een apparaat dat aan zeer slechthorenden en dove volwassenen en kinderen de mogelijkheid biedt weer te kunnen horen en verstaan. Dit gebeurt doordat het CI de functie van de trilhaartjes in het slakkenhuis, ‘de cochlea’, overneemt en de gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert.

In deze korte documentaire vertelt Eden over het leven met haar slechthorendheid, over haar familie waarbij de ziekte al vaker is voor gekomen en over de dingen waar ze tegenaan loopt in het dagelijks leven vanwege haar gehoor.

Informatie over otosclerose en cochleair implantaat (CI) van het Katharina Ziekenhuis en het LUMC.

Over de auteur