Cocaïnegebruik onder twintigers stijgt er ver boven uit

Cocaïnegebruik onder twintigers stijgt er ver boven uit

Cocaïne. Een drug die iedereen kent uit het nieuws en de onderwereld. Of de drug die wordt verheerlijkt in de talloze films en series die erover wordt gemaakt. Het gebruik van cocaïne is tegenwoordig onder de twintigers het hoogst, volgens het CBS en Trimbos. Het zijn vaak hoog en middelbaar opgeleiden mannen, maar ook steeds meer vrouwen gebruiken de drug.

<div class=”flourish-embed flourish-chart” data-src=”visualisation/11800087″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></div>

 

 Sinds 2014 wordt er door het CBS, onderzoek gedaan naar drugsgebruik vanaf 12 jaar of ouder. Uit die onderzoeken blijkt dat de leeftijdsgroepen van 20 tot 30 jaar en 30 tot 40 jaar de meeste drugs gebruiken. Dit blijkt ook zo uit de onderzoeken van Trimbos. In 2020 kende de cijfers een schommeling, maar dit viel te verklaren door het Coronavirus. “De pandemie heeft mogelijk invloed gehad op het cocaïnegebruik in de algemene bevolking. Hier kunnen echter geen uitspraken over worden gedaan”, zegt het Trimbos Instituut.

Vergeleken met vijf jaar geleden is het cocaïnegebruik redelijk stabiel gebleven. Vaak wordt deze drug gebruikt door studenten op feestjes en festivals. “Het gebruik van cocaïne is een bijkomstigheid dat een feest soms leuker maakt. Ik doe het zeker niet elk weekend maar ik ken genoeg studenten die dat wel doen,” vertelt ervaringsgebruiker Isa.  Volgens Isa zijn er meerder campagnes gestart onder de studenten om het overmatige drugsgebruik aan de kaart te brengen, maar of het werkt? Dat is nog de vraag. Veel studenten zien het probleem er niet van in, terwijl andere studenten het te vaak en te veel doen. Volgens Isa is het probleem ook dat het drugsgebruik genormaliseerd wordt. “Als iemand met een sleutel staat, wordt daar eigenlijk niet raar naar gekeken, maar eigenlijk is dat niet de normaalste zaak van de wereld,” aldus Isa.

Volgens het Trimbos heeft een op de acht studenten cocaïne ook in hun leven gebruikt. “Dit percentage ligt op de universiteit aanzienlijk hoger dan in het HBO.” Het gebruik van cocaine onder de MBO en HBO studenten is tussen 2015 en 2019 gedaald. In de datavisualisatie is te zien dat het de afgelopen vijf jaar bij de leeftijdsgroep 16 tot 20 redelijk stabiel bleef met een uitspatting tijdens de coronapandemie. De leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar blijft samen met 30 tot 40 jaar erboven uitstijgen, maar ook stabiel in de afgelopen jaren. Hoe zal dat zich verder ontwikkelen?

Data verantwoording

De data zijn verzameld door de variabelen in te stellen voor de verschillende leeftijdsgroepen in de jaren 2017 tot 2021. Door die vijf jaar aan te klikken kan er gekeken worden naar een stijging, daling of stabiele situatie. Daarbij is specifiek gekeken naar het drugsgebruik van cocaïne ooit in het leven. Hierbij is dus niet opgenomen of het in de afgelopen maand of in het afgelopen jaar is gebruikt.  Hiernaast is data van het Trimbos instituut en de Nationale Drugs monitor gehaald. Hierin stonden trends en feiten beschreven. Wat is niet is opgenomen is de specifieke leeftijdsgroep onder studenten. Dit valt bij het CBS niet aan te wijzen, vandaar de meerdere leeftijdsgroepen.

Isa haar echte naam is bij de redactie bekend.

Over de auteur