Aantal bezoekers voorstellingen in Utrecht gedaald sinds lockdown

Aantal bezoekers voorstellingen in Utrecht gedaald sinds lockdown

In de visualisatie kan je zien dat na 2020 het aantal bezoekers voor dans- en bewegingsvoorstelling zijn gedaald tot nul bezoekers. Dit verklaard marketing expert Pieter de Rooij. Mensen hebben verschillende motieven om dans- en bewegingsvoorstellingen te bezoeken. Bijvoorbeeld vanwege de stijl, om te relaxen, vermaak, ervaringen delen met andere mensen, om iets te leren etc. De verschillende redenen om dans- en bewegingsvoorstellingen te bezoeken hebben ook te maken met de tijd van een voorstelling, met wie mensen naar een voorstelling gaan en wat voor soort voorstelling er plaats vindt. De meest voorkomende reden waarom mensen dans- en bewegingsvoorstellingen bezoeken is een gezellige avond uit hebben. De manier waarop zintuigen worden gestimuleerd en de intensiteit van emoties worden beïnvloed bepaald het succes van een voorstelling. Het aantal bezoekers draait niet alleen om de culturele factoren, maar ook om de sociale factoren. Sommige mensen vinden het leuk om tijd te spenderen met mensen die hetzelfde denken. Terwijl andere mensen zich juist willen onderscheiden van andere mensen en een goede indruk achter laten. Sommige mensen gebruiken voorstellingen als een leuke activiteit om te doen met vrienden en familie. Ook bezoeken mensen dans of bewegingsvoorstelling als vrienden en/of familie optreden.

Nu de motieven van mensen om voorstellingen te bezoeken bekend zijn kijken we naar waarom het aantal bezoekers voor voorstellingen daalt. Een onderzoek toonde aan dat het potentiële publiek voor dansvoorstellingen veel groter is dan het aantal daadwerkelijke bezoekers. Van de Nederlandse bevolking zegt zo’n 45 procent geïnteresseerd te zijn in dans (van ‘een beetje’ tot ‘zeer’ geïnteresseerd). Een andere reden kan zijn dat er minder aandacht wordt besteed aan dansvoorstellingen in de media. Ook kan het zijn dat de prijzen van kaartjes voor dansvoorstellingen te hoog zijn.

Zoals je dus kunt zien is het aantal bezoekers voor dansvoorstellingen gedaald en was het altijd al het laagste genre. Na de lockdown is het aantal bezoekers gedaald naar 0. Mensen hebben verschillende motieven om naar dansvoorstellingen te gaan, zoals vermaak, maar er zijn ook redenen waarom het aantal bezoekers voor dansvoorstellingen daalt, zoals bijvoorbeeld de mindere aandacht besteding in de media voor dansvoorstellingen.

Dataverantwoording

De datavisualisatie bestaat uit het aantal bezoekers voor voorstellingen in Utrecht. Dit is verdeeld in 4 sub-onderwerpen, namelijk theater, muziek, dans- en beweging en cabaret- en kleinkunstvoorstellingen. De data die ik heb verwerkt in de visualisatie gaan van 2016 tot en met 2021. Hierdoor kan ik met deze data niet vertellen hoeveel bezoekers er op dit moment zijn per categorie. Wel kan je zien dat door de lockdown het aantal bezoekers is gedaald en dat heeft zich bij de meeste voorstellingen verder voortgezet na de lockdown. Muziekvoorstellingen hebben duidelijk meer bezoekers en theater- en cabaretvoorstellingen zitten op dezelfde lijn.

Over de auteur