De grootste kans om te winnen in Heel Holland bakt is vrouw en komt uit Zuid-Holland

De grootste kans om te winnen in Heel Holland bakt is vrouw en komt uit Zuid-Holland

Bakkers klaar…? Bakken maar! Zo luidt elke uitzending voordat minstens tien kandidaten de strijd aan gaan om te kijken wie de beste thuisbakker van Nederland is. Vanaf 2013 wordt Heel Holland bakt jaarlijks uitgezonden op de NPO1. Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen gestreden voor deze titel.

Voordat je in de bakkerstent van huis Maarsbergen komt te staan, gaat er een selectieprocedure vooraf. Deze selectie wordt gemaakt aan de hand van een aanmeldingsprocedure waar bakkers zichzelf voor kunnen aanmelden.

Aan de hand van deze informatie worden de beste bakkers geselecteerd om met elkaar de strijd aan te gaan.

In dit onderzoek zijn 85 kandidaten onderzocht op gender, leeftijd, beroep, woonplaats en relatie. Deze komen uit de seizoenen vanaf 2015 tot en met 2023. Aangezien seizoen 2021 een seizoen was waar voorgaande deelnemers aan meededen, heb ik deze achterwegen gelaten. In totaal tellen deze seizoenen acht winnaars waarvan er drie uit Zuid-Holland komen. Dit is daarom ook de provincie die de meeste meesterbakkers voortbrengt. De tweede plaats is gereserveerd voor Utrecht met twee winnaars, gevolgd door een gedeelde 3de plaats voor Groningen, Noord-Brabant en Noord-Holland. Het is niet gek dat Zuid-Holland de meeste winnaars heeft gegenereerd, aangezien dit ook de provincie met het hoogste inwoneraantal en daarnaast ook de meeste aanmeldingen (35%).

Na Zuid-Holland heeft Noord-Holland de grootste bijdrage geleverd aan kandidaten met 19%. Gevolgd door Utrecht die ondanks een kleinere toevoeging (13%), relatief meer winnaars (twee) teweeg heeft gebracht. Een provincie die enigszins achterwege is gelaten is onze nieuwste toevoeging aan Nederland. Flevoland heeft namelijk als enige provincie nooit een kandidaat gebakken. “We krijgen aanmeldingen vanuit allemaal verschillende provincies, Flevoland is een erg kleine provincie, we proberen elk seizoen de tien beste bakkers te selecteren, daarbij kijken we uiteraard naar bakkunsten en naar een goede mix van van mensen en karakters, jong en oud uit Groningen of uit Alkmaar, ik denk dat het toeval is dat er nog nooit iemand vanuit Flevoland is geselecteerd.” Aldus Irene Frijters, Communicatiemanager Heel Holland Bakt.

Groningen heeft het hoogste rendement in winnaars, aangezien er maar 2% van de kandidaten vandaan komen, maar er toch 1 heeft gewonnen!

Driekwart van de winnaars zijn vrouwen waarvan Annemarie de oudste was die op haar 44 – jarige leeftijd bekroond werd tot beste thuisbakker. De jongste winnaar was 23, genaamd Hans. In de grafieken is te zien dat vijf keer de gemiddelde leeftijd hoger lag dan die van de winnaar, met als grote uitschieter in het seizoen van 2017, waarin de gemiddelde leeftijd 39,5 was, en de winnaar 23.

Uit de cijfers blijkt dat er een stuk meer vrouwen mee doen dan mannen. 60% van de kandidaten is vrouw, hebben mannen dan nog een kans om te winnen?

Volgens Irene komen er veel verschillende aanmeldingen binnen, “toch zijn er altijd meer vrouwen die zich opgeven dan mannen. Mannen zijn vaak hele terughoudende bakkers uit mijn ervaring, de mannen die zich opgeven zijn wel vaak erg goede bakkers.”

De voorbereidingen voor een nieuw seizoen zijn al in volle gang, opgeven kan nog! Ben jij een geschikte kandidaat? Check het hieronder.

Dataverantwoording:

De data zijn ontstaan uit eigen onderzoek, er is gebruikt gemaakt van de website van Heel Holland bakt waar alle kandidaten van alle seizoenen onder elkaar zijn neergezet, extra informatie komt van hun eigen sociale mediakanalen.

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de huidige woonplaats tijdens het programma en niet naar etniciteit, dit had tot andere uitkomsten kunnen lijden.

Symbolen en foto’s zijn rechten vrij,

Benieuwd naar alle data die is verzameld, bekijk hier de Excel sheet.