Recensie Super Mario Galaxy: De nostalgie voor dit spel is niet voor niks

Recensie Super Mario Galaxy: De nostalgie voor dit spel is niet voor niks

Met de nieuwe Super Mario Bros film in de bioscoop, voelde ik mij geroepen om ook een andere populaire Mario game aan het licht te brengen. De game Super Mario Galaxy is namelijk een van de opvolgers van Super Mario Bros. Super Mario Galaxy is een platform- en actiegame ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo voor de Wii-console. De game werd uitgebracht in 2007 en wordt beschouwd als een van de beste Mario-games aller tijden. Het spel heeft lovende recensies ontvangen van zowel critici als fans en heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Game of the Year bij de Golden Joystick Awards en VGA Awards.

Als we teruggaan naar de eerste Mario Game die ooit is uitgekomen komen we bij Donkey Kong (Arcade) in 1981. Hierin had Mario nog een andere naam en kwam als eerste verschijning als het personage Jumpman en hij was een timmerman. In deze game moest Jumpman zichzelf bewijzen door over vaten te springen die Donkey Kong naar hem gooide, hiermee kon hij een jonkvrouw in nood te redden, die later bekend zou staan als Princess. Sindsdien heeft Mario vele avonturen beleefd en is hij te zien geweest in meer dan tweehonderd videogames en in vele andere titels. Vandaag de dag is Mario uitgegroeid tot een van de meest herkenbare en iconische personages in de geschiedenis van gaming. Hij heeft niet alleen de dame in nood gered, maar werd ook het gezicht van Nintendo. Dit alles drukte zijn stempel op de jaren negentig. In 1983 werd Mario eindelijk een ster in zijn eigen spel. Hier werd Luigi aan toegevoegd die Mario zijn broer moet voorstellen en ze zijn beide loodgieters. Samen strijden ze tegen verschillende wezens die uit riolen opstegen in het arcadespel Mario Bros. Hieruit is in 1985 Super Mario Bros ontstaan en het is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest populaire games ooit. Het was het eerste Super Mario spel in de vorm zoals wij die nu kennen en bevatte elementen uit het eerdere Mario Bros. Daarnaast introduceerde het ook veel nieuwe elementen die later in andere Super Mario spellen werden hergebruikt. Super Mario Bros is dus absoluut de game die de toon heeft gezet voor alle daaropvolgende Super Mario spellen. Hieruit volgde bijvoorbeeld Super Mario Galaxy.

Super Mario Galaxy speelt zich af in het heelal en Mario moet verschillende planeten en sterrenstelsels verkennen om prinses Peach te redden van de kwaadaardige Bowser. De game begint met dat Mario is uitgenodigd op een feest van Peach, zodra hij bij het kasteel van Peach aankomt wordt het kasteel met kettingen opgehesen door Bowser. Mario wordt door een van de hulpjes van Bowser van het zwevend platform afgeduwd en beland daarbij op een andere planeet. Hoewel het verhaal bekend is, Bowser ontvoert Peach, springt vooral de indrukwekkende cinematografie in het oog, waarbij Nintendo het geheel prachtig in beeld brengt. De getoonde graphics zijn zonder twijfel de mooiste ooit vertoond op het platform. De openingsscène barst van de actie, waarbij brokstukken door de lucht vliegen, vuurballen op de grond neerkomen, en Toad’s in paniek door de straten rennen. Het is haast onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de schitterende vormgeving van Mushroom Kingdom in de nacht en het glinsterende beekje. Vanaf hier begint de zoektocht naar Peach en de strijd om Bowser te verslaan.

Het spel bevat verschillende nieuwe elementen, zoals zwaartekracht-manipulatie en het besturen van de Starship Mario. Het spel heeft een verhaalmodus en het spel biedt ook een coöp-modus waarin een tweede speler als een steunpersonage kan spelen en Mario kan helpen. De tweede persoon kan de Star Bits verzamelen door ernaar te wijzen, de Bits afschieten naar vijanden of deze vijanden tegenhouden. De verhaalmodus heeft verschillende werelden, waaronder het centrum van het stelsel, verschillende sterrenstelsels, en kometen. Daarnaast kan Mario veranderen door verschillende paddenstoelen, zo kan hij een bij worden en daarmee vliegen of kan hij van water ijs maken en daarmee over water lopen. Aan het eind van het hoofdlevel krijg je te maken met een eindbaas. Deze moet je verslaan om het level te halen en een nieuwe wereld te unlocken. De game bevat meerdere opmerkelijke eindbazen, zoals een gigantisch robotachtig wezen waar ik in eerste instantie het liefst snel van weg zou rennen. De speler moet de robot beklimmen via zijn poten terwijl er van alle kanten met kogels op hem geschoten wordt. Eenmaal boven moet de speler de verdediging van het apparaat tegen zichzelf gebruiken om de strijd te winnen. Bij een andere eindbaas die op mijn pad kwam, was er een gigantische octopus drijvend in een poel van lava. Deze achtarmige vijand wierp vuurballen richting de speler, waarbij je deze ballen moest ontwijken. Door soms kokosnoten af te wisselen, zorgde de octopus voor een extra uitdaging. De speler moest behendigheid tonen om de vuurballen te ontwijken en de kokosnoten terug te kaatsen naar deze kwaadaardige tegenstander. Naarmate het spel vordert krijg je ook bijzondere gevechten met onder meer Bowser. Het vergt soms wat tijd om erachter te komen hoe de eindbaas verslagen kan worden, maar het geeft des te meer voldoening als het uiteindelijk gelukt is. De geluidstrack van het spel is zonder twijfel de meest indrukwekkende ooit, waarbij Nintendo gebruik maakt van een volledig orkest om de oren van spelers te plezieren. Er zijn een hoop nieuwe nummers gecreëerd specifiek voor levels die ongetwijfeld favoriet zullen worden. Ik heb meerdere malen meegezongen met het nummer dat afgespeeld wordt in het observatorium. Bekende Mario deuntjes van vroeger zijn ook opgenomen in de soundtrack.

In Super Mario Galaxy maakt de speler gebruik van de Wii-afstandsbediening en de Nunchuk om Mario te besturen en om te springen, zwaaien en schudden om vijanden te verslaan. Gebruik de Wii-afstandsbediening en Nunchuk om Mario te besturen en te springen. Druk op A om te springen en te zweven, gebruik de joystick om te bewegen, en druk op B om te slaan. Verzamel munten, power-ups en sterren om door te gaan naar volgende levels.

De graphics zijn prachtig en de muziek en geluidseffecten zorgen voor een sfeervolle en meeslepende game-ervaring. De personages zoals Mario, Prinses Peach, Toad en Bowser zijn allemaal liefdevol en grappig ontworpen, en de nieuwe personages zijn een welkome aanvulling in het Mario-universum. De reden waarom dit spel zo populair is bij fans en critici is omdat het spel een innovatieve, leuke en avontuurlijke ervaring biedt. Het spel maakt optimaal gebruik van de Wii-afstandsbediening en maakt gebruik van de zwaartekracht-manipulatie elementen om een unieke, uitdagende en boeiende ervaring te bieden. Bovendien biedt het spel een nostalgische ervaring voor spelers die zijn opgegroeid met de originele Mario-games. Al met al biedt Super Mario Galaxy een fantastische game-ervaring voor zowel nieuwe als oude spelers. Het spel is leuk, avontuurlijk en uitdagend en biedt een nostalgische ervaring voor Mario-fans. Met prachtige graphics en muziek is het een game die je niet mag missen.

Over de auteur