De onbekende goedzak

De onbekende goedzak

Tomson Darko zijn werk (foto; Instagram @Tomsondarko)

“Mishandel me. Maar wel met liefde alsjeblieft’. Dit is een van wonderlijke uitspraken van  Tomson Darko, beter bekend als ‘de Psychokiller’. De uitspraak raakt mij omdat je de pijn voelt wat met een gemis opgevuld moet worden. Een uitspraak die je op je eigen manier in kan vullen en wat naar mijn mening zijn werk dan ook versterkt.  Darko schrijft verschillende fictieve en non-fictieve verhalen. Wat ooit begon als een online blog is uitgegroeid tot een boekenreeks en een rijk bezochte Instagram.

Zijn gedichten zijn intens en seksueel gedreven, maar zijn eerlijkheid is oprecht en dit schemert ook door in zijn korte berichten.” Zo omschrijft Sara Benckhuijsen, groot fan van Tomson Darko zijn werk. Darko staat vooral bekend om zijn eerlijke, korte teksten op zijn Instagram account. Hij schrijft de teksten die andere niet durven te schrijven of uit durven te spreken. Zijn Instagram is vooral gevuld met korte teksten of zelfs zinnen die je laten nadenken. Zinnen zoals ‘Ik houd meer van jou, dan jij van jezelf. ’of ‘De hel, dat ben ikzelf.’ “De puurheid van zijn teksten is iets wat zijn lezers en volgers blijft trekken.” Bevestigd Benckhuijsen.

Maar wie is het gezicht achter de pakkende teksten van ‘de Psychokiller.’ Tomson Darko begon in 2008 met het opzetten van een Blog. De afgestudeerde journalist wist zich geen raad met de uren die de dagen vulde en omdat er ook geld verdiend moest worden, koos hij ervoor om bij een Callcenter aan het werk te gaan. “Uit de Blog van Kevin Kelly haalde ik mijn grootste inspiratie om actief aan de gang te gaan met het maken van een blog. In de blog ‘a Thousand true Fans’ beschreef Kelly dat je geen grote instanties of een ander instituut nodig hebt om toestemming te krijgen om creatief te zijn of een publiek te verzamelen.” Geeft Darko aan. Dit zijn startsein om een wekelijks verhaal uit de ik-persoon ‘Charlie’ online te gaan zetten.

Het hoofdpersoon ‘Charlie’, moest een ongevoelige klootzak voorstellen die twijfelt aan de zin van het leven en van dit alles. “Ik koos ervoor om vanuit deze hoek te gaan schrijven omdat dit persoon het verst van mij afstond. Mensen die mij persoonlijk kennen en ikzelf kennen mij meer als een overgevoelige goedzak. Het was een bevredigend gevoel om teksten te kunnen schrijven waarin andere zich herkende en er dan vervolgens te kunnen zijn voor mijn lezers, doormiddel van mijn boeken.”

Darko hing dan ook een groot mysterie om het hoofdpersonage Charlie heen. Hij wilde zijn lezers nieuwsgierig houden, zodat zij zijn blogs en verhalen bleven volgen. Was Charlie een fictief of non-fictief personage en wanneer het een non-fictief personage was, wie is dan de man of vrouw achter het verhaal?

“Nadat ik mijn online blog op had gezet op Tumblr wist ik zeker dat ik zo snel mogelijk van mijn bijbaantje als callcenter medewerker af wilde. Maar dan moest er wel op een andere manier geld verdiend gaan worden. Ik ontdekte dat wanneer ik 10.000 volgers zou hebben en zij af en toe een kleine bijdrage zouden doen voor het lezen van mijn werk, ik rond zou kunnen komen doormiddel van mijn blogs.” In 2015 behaalde Darko de 10.000 Facebook likes, dit was het perfecte aantal lezers om zijn eerste boek te gaan publiceren. ‘Vrouwen die Charlie haten.’ “Wanneer ik 1000 exemplaren zou hebben verkocht, mocht ik van mezelf mijn bijbaan opzeggen en vol mogen gaan focussen op het schrijven en dichten.”

Er werden van Drako’s eerste boek ruim 800 exemplaren verkocht in 1 jaar. “Ik hield het heel erg dicht bij mijzelf, zo verpakte ik ook zelf al de verkochte exemplaren in.” Drako schreef in de jaren daarna nog vier andere boeken. ‘Lieve vreemdeling’, ‘Ze gingen samen het toilethokje in’, ‘Ze volgt me niet terug’ en ‘Digitail love’ waren en zijn tot op de dag van vandaag nog erg geliefd onder zijn fans. Volgens de Benckhuijsen was zijn eerste boek het beste boek. “Het leek of Charlie de vriend was die je een tijd lang had moeten missen en waar je eindelijk weer mee kon communiceren. Zijn andere boeken waren natuurlijk ook goed, maar de sterke teksten van zijn Instagram zijn vergelijkbaar met de schrijfkunst uit zijn eerste boek. Vandaar dat dit boek mij zo aanspreekt.”

Veel van zijn fans en volgers geven aan dichter bij zichzelf te komen door de sterke teksten die Darko met hen deelt. Zo ook Danni Wiegmans die via de site ‘Petje af’ aangaf hem ‘De redder in nood’ te vinden. “Tomson had mijn berichtje voorbij zien komen en gaf aan dat ik hem telefonisch of per e-mail mocht bereiken, mocht ik meer inspirerende teksten nodig hebben. Op dat moment zat ik in een heel diep dal, maar zijn teksten zorgde ervoor dat ik een lichtpuntje in mijn dag had.” Wiegmans koos ervoor om Whatsapp contact te onderhouden, waar Darko dan ook regelmatig met inspirerende teksten op reageerde. “Ik volg hem nu een jaar of drie en ik scrol nog dagelijks door mijn Instagram Feed heen, opzoek naar de post van ‘de Psychokiller’.

Dit is dan ook gelijk wat Tomson Darko zo uniek maakt. Hij is super nauw betrokken bij zijn volgers en helpt ze wanneer zij hem nodig hebben. Zijn telefoonnummer en e-mailadres staan op zijn persoonlijke site en hierbij geeft hij aan bereikbaar te zijn voor degene die dat willen. Hij praat niet alleen zelf over zijn gevoelens en deelt deze met zijn fans, maar geeft hen ook de kans hun hart te luchten naar hem toe. Daarbij bevestigen verschillende recensies en reacties van fans en volgers dat zij kracht halen uit zijn teksten en hij hun inspireert.

“Ik kan mezelf wel vinden in de omschrijving; ‘verborgen schat’. Ik hoef niet in de schijnwerpers te staan en van mij hoeven mensen niet perse te weten wie ik ben. Wanneer jij net vraagt of ik mezelf een bekendheid vind denk ik; ‘denk je echt dat het begrip bekendheid nog bestaat?’ Naar mijn mening namelijk niet meer. Het lijkt wel of we in het verleden blijven hangen als we naar bekende mensen kijken. Iedereen is bekend in zijn eigen bubbel en daar teken ik voor. Het kan geloof ik ook helemaal niet gezond zijn om bekend te zijn in zo’n massa media. Dus ik geloof er niet in en mocht het wel bestaan, dan zou ik het absoluut niet willen zijn. Ik citeer hier graag een uitspraak van Robert Smith ‘When I was young I always dreamed of having a group that was adored by few and ignored by the rest of the world, like Nick Drake.”

Een inspirerende, gevoelige en sterke tekstschrijver die niet opzoek is naar de schijnwerpers en naar bevestiging van andere. Maar die opzoek is naar het geluk voor een ander. Door te doen wat hij het allerliefste doet, zorgt hij er al ruim twaalf jaar voor dat zijn volgers en fans kracht krijgen van zijn teksten. “Het is vooral verfrissend om te ervaren dat er ook nog andere schrijvers en dichters zijn die de dingen durven te zeggen zoals ze zijn. Dat Darko niet steeds om alles heen draait en het leven maar verbloemd. Ik vind de benaming ‘een verborgen schat’ helemaal bij hem aansluiten en hij doet die beschrijving dan ook eer aan.” Aldus Benckhuijsen.

De afwisseling tussen zijn verschillende boeken en zijn korte pakkende teksten op zijn social media, zorgen ervoor dat zijn volgers hem blijven volgen en continu zijn nieuwe werk afwachten.

Over de auteur