Vakantie in eigen land

Vakantie in eigen land

Vakantie in Eigen Land

Nederlanders gaan steeds meer op vakantie in eigen land. Het is goedkoper en in minder dan een paar uur is iedereen op de bestemming.

De coronaperiode heeft blijkbaar bij veel inwoners het eigen land doen waarderen. Ook Diede van den Oever, ANWB wegenwacht monteur, ziet een toename. ‘We zien in de afgelopen jaren dat het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat blijft groeien’, vertelt hij. ‘Nu ook nog steeds na de coronapandemie blijft dit aantal toenemen’. Volgens hem komt dit mede ook door de hoge inflatie. ‘Nederlanders houden nou eenmaal van vakantie. Alleen dit jaar kan niet iedereen dit bekostigen, daardoor kiezen meer mensen om het dichter bij huis te zoeken’. Vliegen kost eenmaal veel geld en ook de trein is niet goedkoop. Daarom nemen veel mensen de auto. ‘Duurzaamheid zal ook echt een rol spelen nu. Ik zie dat steeds meer mensen een elektrische auto rijden en de meeste gaan nog niet zo ver. Daarnaast zijn steeds meer mensen voor mijn gevoel naar duurzamere vakanties aan het kijken. Vakantie in eigen land is daar een goed voorbeeld van’, sluit hij af.

Hoe het komt dat in zowel Noord-Holland als Zuid-Holland het aantal vakantiegangers flink stijgt vindt hij lastig te zeggen. ‘Toch denk ik dat de mensen een strandvakantie waarderen in de zomer. Als ze dit niet in Europa kunnen vinden, dan maar in eigen land opzoeken’, zegt van den Oever.

Dataverantwoording

Voor deze dataset heb ik verschillende cijfers bij elkaar gebracht. Deze data heb ik verkregen van het CBS. Uit de jaren 2019 tot en met 2021 heb ik gezocht naar de bestemming van vakanties in eigen land. Deze heb ik naast elkaar gelegd en ik flourish uitgewerkt. Hier is goed te zien dat Noord-Holland en Zuid-Holland in 2021 de grootste groei mee maken.

Over de auteur