Verborgen Kunstheld: David Hepworth

Verborgen Kunstheld: David Hepworth

Bron: IMOGEN HEPWORTH

David Hepworth is geboren op 27 juli 1950 in het Britse Yorkshire. Hij ging als 11-jarig jongetje naar de Queen Elizabeth Grammar School en studeerde daarna verder voor docent Drama, dit heeft hij afgemaakt. In de jaren 70 ging Hepworth in een platenwinkel werken, tegelijkertijd begon hij met schrijven voor muziekbladen en tijdschriften als muziekjournalist. Een jaar later ging hij fulltime schrijven en editen bij een platenlabel. In 1979 werd Smash Hits opgericht en werd hij daar aangenomen als vaste editor. De jaren daarna ging hij naar andere landen zoals Amerika om daar voor bladen te gaan werken. Hij heeft toen onder andere gewerkt voor Seventeen, Q, Empire, Mojo, More en Heat in de jaren 80 en 90. In die tijd heeft hij ook vaak uitgezonden en gepresenteerd voor BBC.  

Toen hij bij BBC werkte en Live Aid in 1985 mocht presenteren, gebeurde er wat uitzonderlijks. Bob Geldof (de leadzanger van de Boomtown Rats) begon tegen hem te schelden tijdens de uitzending. ‘’You all have to fucking donate.’’ Dit had de hele wereld gezien die dag, en het werd zelfs opgenomen in de film ‘The Old Grey Whistle Test’. Ook had Geldof door een paar keer ‘fuck’ te zeggen op internationale televisie de donaties voor Live Aid flink laten stijgen, met 300 Britse pond per seconde.  

Hepworth heeft veel gehad aan het meewerken bij Live Aid, zeker in 1985, want hij raakte hierdoor bevriend met Mark Ellen. Ze hebben bij heel veel bladen en bedrijven samengewerkt (A Word In Your Ear, Smash Hits, Q en Mojo) en zijn van dezelfde leeftijdsgeneratie. Ze zijn allebei muziekredacteuren, ook hebben ze allebei dezelfde soort muziekboeken geschreven, al heeft David Hepworth er meer geschreven dan Mark Ellen. Ze hebben dus heel veel met elkaar gemeen, zo ook hun interesses. ‘’Mark Ellen is my best friend in my work and in music. We have worked lots together and our bond is very strong. I can share a lot with him.’’, zegt Hepworth. Nu werken Hepworth en Ellen ook nog veel samen. Ze spreken deze zomer op veel festivals samen over hun net uitgekomen boeken over muziek, en ze maken nog steeds af en toe een podcast genaamd ‘A Word In Your Ear’, waar Alex Gold ook aan meedoet. Hij is ook muziekjournalist en schrijft ook graag boeken over muziek uit de jaren 70 en 80. Soort zoekt soort zeggen we dan maar, iedereen van de groep heeft toevallig hetzelfde beroep en dezelfde interesses.  

Naast een waslijst aan baantjes en opdrachten voor grote bedrijven en tijdschriften heeft Hepworth nog veel gedaan voor de Radio Times, zoals schrijven over radio en podcasts. Ook heeft hij een paar boeken geschreven over muziek en daar laat hij graag zijn eigen mening in doorschemeren. De boeken “1971: Never A Dull Moment”, “Uncommon People: The Rise and Fall of the Rock Stars” en “A Fabulous Creation” zijn allemaal echt goede bestsellers in Engeland geworden, ze zijn uiteraard ook te verkrijgen in boekhandels in Nederland en online. Sinds kort is Hepworth aangesloten bij de club van schrijvers die een Penguin op de kaft van hun boeken hebben staan. Dit is voor hem een hele grote eer, omdat het boek dan uitgeroepen is tot echte Britse literatuur. Het gebeurde op zijn nieuwe boek ‘’Abbey Road’’ waarin hij vertelt over de wereldberoemde Abbey Road Studios, waar onder andere The Beatles en Tina Turner veel muziek hebben opgenomen. Hij vertelt de geheimen van de studio en geeft je een inkijkje wat voor magische dingen eruit de studio komen. Het boek bevat ook een voorwoord van Paul McCartney, de basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles.  

Op dit moment is David Hepworth veel bezig met het schrijven van boeken over muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Zo is zijn laatste boek ’Abbey Road’ verkozen tot Britse literatuur. Hij vertelt daarnaast nog veel op festivals en evenementen over zijn boeken en wat voor impact dat heeft op de mensen. Daarnaast staat hij graag mensen te woord over zijn werk in muziekbladen en memorabele momenten in zijn carrière. Zo stond hij mij ook graag te woord over zijn favorieten in het werk als muziekjournalist. ‘’I am very happy that my last-published book is doing really well. The audience loves it!’’ Hij wordt veel uitgenodigd door festivals en andere evenementen om over zijn nieuwe boek te vertellen. Daar is hij erg content mee, zeker omdat hij dat kan doen met zijn collega’s Mark Ellen en Alex Gold.  

Hij geeft aan dat hij niks anders per se had willen worden dan muziekjournalist. Hij is er zo makkelijk ingerold en wist goed waar zijn passie ligt. De liefde voor muziek begon al vanuit huis uit, zijn ouders hielden erg van muziek dus stond het thuis veel op. Zo is hij naar een platenwinkel gegaan om te vragen of hij daar kon werken en hij werd daar aangenomen. Hij las veel muziekbladen op zijn werk, omdat ze dat veel binnenkregen voor releases. Zo is hij de wereld van journalistiek ingerold en bleef daarin hangen. Van bladen naar boeken, hij is erg gespecialiseerd in zijn vakgebied omdat hij daar jarenlange ervaring in heeft opgebouwd.  

David Hepworth is een voorbeeld voor mij, omdat ik ook dezelfde passies deel als hij, en hij er echt iets mee is gaan doen sinds hij jong was. Ik ben ook altijd bezig geweest met muziek, en zou het erg interessant vinden om iets met muziek te gaan doen in de journalistiek. Zo werk ik af en toe bij de lokale radio, waar ik al mijn liefde voor de jaren 60, 70 en 80 kan delen met de luisteraars van WEEFF. Hij doet dat ook in zijn boeken en in zijn podcast. Soms vraag ik mij wel eens af of als je muziek je werk maakt of het dan nog wel je hobby kan blijven. Bij David Hepworth zal dit altijd het geval blijven, zijn liefde voor muziek is zo groot dat het nooit gaat vervelen om er intensief naar te blijven luisteren, zelfs als het voor je werk is. Verder zou ik naast mijn journalistieke carrière ook graag boeken willen schrijven, en dat heeft hij ook gedaan op basis van journalistieke research en eigen ervaringen. Ooit hoop ik ook allemaal grote sterren te hebben geïnterviewd en misschien wel zo’n succesvolle carrière te krijgen als David Hepworth. Dat zou wel echt mijn droom zijn. En dan zou ik ook wel uitgescholden willen worden door Bob Geldof, dat kan er wel bij 😊  

Over de auteur