De hemelse keuken: een culinaire reis bij de Blauwe Camer in Oosterhout

De hemelse keuken: een culinaire reis bij de Blauwe Camer in Oosterhout

Dit jaar bestaat de Blauwe Camer in Oosterhout vijf jaar. Na een matige recensie in de Volkskrant van afgelopen maand en een positieve aanbeveling in de Michelinguide ben ik heel benieuwd naar wat de Blauwe Camer mij te bieden heeft. Wanneer we het domein van de zusters naderen, kan je de wijngaard al zien liggen en daarboven piekt het vierkante torentje van het nonnenklooster uit. Terwijl we over de kinderkopjes het landgoed op lopen, komt de geur van lavendel ons tegemoet. We worden vriendelijk en gastvrij ontvangen.

Het restaurant en wijnhuis De Blauwe Camer ligt op het domein van de zusters van het Sint Catharinadal in Oosterhout. Het is omgeven door een eigen moestuin, kruidentuin en wijngaard.
Vanaf 1647 wonen de zusters Norbetinessen van Sint Catharinadal in slotje de Blauwe Camer. Er zijn drie slotjes in Oosterhout. Vroeger waren dit herenhuizen voor de adellijke bewoners. De ‘camer’ in de karakteristieke vierkante slottoren heeft helderblauwe muren, vandaar de naam Blauwe Camer. Eeuwenlang gebruikten de zusters van Sint Catharinadal hun grond voor koeien en het verbouwen van gewassen zoals maïs en bieten. Nu is het geschikt gemaakt voor wijnbouw. In oktober 2017 is de eerste wijnoogst binnengehaald. Sindsdien wordt dat elk najaar gedaan. In de wintermaanden is de gisting en de rijping van de wijn en in het voorjaar worden de wijnen gebotteld. De kleine groep zusters is al op leeftijd maar dat weerhoudt ze er niet van om voor het klooster te zorgen. Ze onderhouden de moestuin en de wijngaard samen met een groep vrijwilligers en investeerders. Er is een kloosterwinkel waarin van alles wordt verkocht. De oude stallen zijn omgebouwd tot een rustiek restaurant met veel natuurlijk licht. Bij binnenkomst kan je een kijkje nemen in de wijnmakerij waar de vaten, waar de wijn in rijpt, opgeslagen liggen.

Eenmaal aan tafel wordt ons zelfgebakken brood met ‘rodewijnboter’ en een potje tuinkers aangeboden. Hier zit een schaartje bij om zelf de tuinkers te knippen. Een leuk detail vinden we. We kiezen vanavond voor het jubileummenu. Hier komen de beste gerechten van de afgelopen jaren aan bod. Om de avond mee te beginnen, krijgen we als aperitief van eigen grond Blanc de Blanc Brut 2019 van Sint Catharinadal. Het aperitief is gemaakt van de licht hout gerijpte Chardonnay, prima. Het feit dat de Blanc Brut van de wijngaard komt waar we zicht op hebben maakt het toch wel heel bijzonder. Anders dan waar we op gehoopt hebben, is dit de enige wijn die we van Sint Catharinadal geserveerd krijgen. De Sint Catharinadal wijnen zijn op, maar het afgelopen jaar hadden ze een grote oogst dus in juni worden de lokale wijnen weer geserveerd.

Voordat we tijd hebben om daar te lang bij stil te staan, krijgen we als amuse een gepofte biet met schuim van witte chocolade. Onze smaakpapillen worden gelijk . De biet had een rokerige smaak en in combinatie met het zoete schuim van de witte chocolade kwam er een prachtige amuse tot stand. We vinden het een plus dat we beginnen met een vegetarisch gerecht en kijken uit naar de rest van het diner.

Foto: Coosje Boer

Voor de eerste gang krijgen we een ‘De Blauwe Camer klassieker’ zoals de vriendelijke serveerster ons vertelt. We krijgen een tataki van zwaardvis. Op de zwaardvis ligt een scheermesje. Het scheermesje is in stukjes gesneden en gemengd met verschillende knapperigere groente. Er wordt ponzu dressing bij geserveerd. De citrusachtige en hartige smaak van ponzu gaat goed samen de zuurkool en de zwaardvis. Zo komen de smaken echt tot zijn recht. De structuur van de vis met de knapperige groente is fijn om te eten. Een delicaat gerecht om mee af te trappen.

Bij het volgende gerecht stappen we het domein van de zusters van St. Catharinadal even helemaal uit. We krijgen een perfect gestoomde bao bun. Deze broodjes komen oorspronkelijk uit China. In een Brabants kloosterrestaurant verwacht je geen Chinees gerecht, maar het stelt ons niet teleur. De gastvrouw legt uit dat dit het lievelingsgerecht is van de chef Youri, die naar Nieuw-Zeeland gaat verhuizen. Daarom heeft het gerecht de naam: vaarwel Youri. Op de bun zit tempura van shoft shell crab. De krokante krab, die je in zijn geheel kan opeten, staat mooi in contrast met het gestoomde zachte broodje. Door de ietwat pittige atjar krijgt het gerecht een boost. Het is afgetopt met basilicum uit eigen tuin. Ondanks dat we het gerecht niet per se vinden passen bij de omgeving heeft het ons aangenaam verrast.

Het hoofdgerecht is wang van livar. Livar is kloostervarken uit Limburg. Dit is duidelijk goed doordacht. De Livar wordt geserveerd met rösti van tomaat, oude kaas, saus van wortel en zwarte knoflook. De combinatie van oude kaas en de rösti vind ik te zout. Daardoor heb ik het idee dat het malse vlees wegvalt in het gerecht. De saus van wortel mag meer terugkomen. Hoewel de combinatie lekker lijkt, valt dit gerecht tegen.

Voor het dessert heb je de keuze uit een kaasplankje of een zoet dessert. We kiezen voor het zoete dessert. Dit is het allereerste nagerecht wat ze bij de Blauwe Camer op het menu hadden. Het bevat gember, pompoen Bastogne en roomijs. We zijn erg fan van de combinatie gember en pompoen. Het zachte van de pompoen met het kruidige van de gember is echt om van te smullen. De krokante Bastogne is fijne toevoeging, omdat het in contrast staat met de zachte structuur van de pompoen.

Na afloop van het diner maakt de chef-kok een gang langs de gasten. Bij elke tafel maakt hij een persoonlijk praatje en vraagt of alles naar wens is geweest. Een fijne afsluiting van deze avond. We voelen ons in de watten gelegd. De aanbeveling in de Michelinguide voor de Blauwe Camer is naar onze mening geheel verdiend.

4 gangen €50 | 3 gangen hartig | kaasgerecht of zoet
5 gangen €60 | 4 gangen hartig | kaasgerecht of zoet
6 gangen €70 | 5 gangen hartig | kaasgerecht of zoet
7 gangen €80 | 5 gangen hartig | kaasgerecht | zoet

Over de auteur