Lowlands VS. Pinkpop: Hier is je biertje het goedkoopst

Lowlands VS. Pinkpop: Hier is je biertje het goedkoopst

Lowlands en Pinkpop behoren beide tot de grootste en populairste festivals van het land. Lowlands trekt jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers en Pinkpop 180.000 bezoekers verdeeld over drie dagen. Kijkend naar de aanhoudende populariteit van beide festivals is het interessant om te kijken naar hoe de prijzen van een biertje ontwikkeld zijn gedurende de afgelopen 12 jaar. Samen met Willem Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers (VVE) kijken we naar de prijsontwikkeling van het festivalbier.

Volgens Westerman is de prijsstijging van het festivalbier een logisch gevolg op de economische ontwikkelingen. Als je de bovenstaande visualisatie vergelijkt met de prijsontwikkeling van een biertje in je favoriete café, zul je een vergelijkbare trend zien.

We zijn door de algehele prijsstijging van bier niet meer geld gaan uitgeven maar houden vast aan een bepaald budget volgens Westerman. De omzet is dus niet meegestegen met de prijsstijging van afgelopen jaren.

Westerman spreekt van twee tendensen. “We hebben dit najaar een inflatie gehad die dermate bizar was dat alles met een behoorlijk percentage duurder is geworden. Dit resulteerde in consumentengedrag waarbij men heel bewust bezig was met alle uitgaven. Door het feit dat alles duurder geworden is gaat men het totale kostenpakket bestuderen en daardoor zitten we in een ‘doordenkjaar’ waarin we besluiten bepaalde kostbare uitgaven wellicht te laten. Daarnaast hebben we ook te maken met een prijsstijging aan de kant van de producenten naar de horecapartijen. Daarbij speelt er nu een discussie in de politiek die gaat over het verhogen van de biertaks waardoor het bier nog duurder zou kunnen worden.”

*De data in bovenstaande visualisatie is afkomstig van een webpagina van Festileaks en op pagina’s van Lowlove.nl. Ik heb deze data genoteerd en ben op zoek gegaan naar opvallende momenten en ben hieruit conclusies gaan trekken om te visualiseren.

Over de auteur